Prijavite se za članstvo u Resursnoj grupi!

    16 sati pre 153 pregleda Izvor: PV Informer

Budite dio inovativne inicijative za jačanje društvene kohezije u svojoj zajednici

Foto: UNDP

U okviru UN programa Zajedno za opšte dobro, UNDP u Pljevljima uspostavlja Resursnu grupu čiji će članovi i članice zajedno sa programskim timom raditi na kreiranju i sprovođenju aktivnosti koje doprinoseopštem dobru, povjerenju građana u institucije, kao i prevenciji štetnih narativa i nasilja.

“Kroz dijaloge sa građanima i građankama, lokalnim institucijama, civilnim sektorom i medijima, lokalne zajednice će kreirati preporuke za konkretne mjere koje doprinose društvenoj koheziji. Cilj nam je da promovišemo vrijednosti poštovanja, tolerancije, empatije, rodne ravnopravnosti, afirmativne medijske sadržaje i prevenciju govora mržnje, uz posebnu pažnju na učešće djece, mladih, žena i marginalizovanih grupa”, navode iz UNDP.

Osim toga, dodaju, osnažiće lokalne lidere/ke, predstavnike/ce civilnog sektora, djecu, mlade, nastavno osoblje, roditelje i staratelje za učešće u dijalogu, a institucije da uvaže preporuke građana/ki.

“Svrha dijaloga jeste zajedničko osmišljavanje rješenja za identifikovane probleme u vašoj zajednici, a pilotiranje tih rješenja biće podržano i finansirano kroz program”, ističu iz UNDP.

Da bi se prijavili u Resursnu grupu potrebno je: da živite u Pljevljima; da ste predstavnik/ca institucija kulture, škola, civilnog društva, neformalnih grupa građana/ki, medija, mladih, djece, preduzetnika/ca i drugih aktera koji doprinose društvenoj koheziji i opštem dobru; da ste aktivni u oblastima ljudskih prava, inkluzije i društvene kohezije, te da u svom radu uvažavate prava svakog pojedinca, različitosti i inkluzivnost i da ste posvećeni i spremni da aktivno učestvujete u kreiranju bolje zajednice za sve njene građanke i građane.

Kako navode iz UNDP, uloga Resursne grupe je da pomogne u kreiranju i realizaciji otvorenih i participativnih dijaloga na teme od značaja za opšte dobro, održivu sadašnjost i budućnost po mjeri građana/ki, da pruži podršku programskom timu, lokalnoj samoupravi i drugim lokalnim akterima da preporuke građana nastale na dijalozima pretvori u konkretna rješenja, da pruži podršku programskom timu i lokalnoj samoupravi da preporuke sa lokalnih dijaloga prenesu donosiocima odluka na nacionalnom nivou (tokom nacionalnog dijaloga) i pomogne da se ovaj model inkluzivnih i participativnih dijaloga i kolaborativnog dizajna rješenja usvoji kao redovna praksa za uključivanje građana/ki u kreiranje vizije održivog razvoja po mjeri čovjeka.

Članovi i članice resursne grupe će se sastajati svaka tri mjeseca u periodu od septembra 2024. do decembra 2025.

 – Prijavite se! Popunite formu na linku, najkasnije do 6. oktobra. Za više informacija, posjetite stranicu Zajedno za opšte dobroili nam pišite na adresu [email protected] – poručuju iz UNDP.