Vi djetetu telefon u ruke, ono vama mir: Koje su posljedice ovakvog ponašanja

    3 dana pre 258 pregleda Izvor: Ona.rs

Vrijeme nove tehnologije ili vrijeme bez tehnologije? U oba slučaja, roditeljske dužnosti su iste. Da li roditelji u digitalnom dobu i svijetu preko ekrana imaju iste principe kod djece kao što su radile naše bake i deke ili upoznaju dijete sa telefonima odmalena?

Došli ste u goste kod prijatelja, a vašem djetetu je dosadno i postaje nemirno, čak i zaplače. Da li je “parola-snađi se” da mu istog trena u ruke damo telefon ili se valja žrtvovati koji minut da ga umirete?

Da, ekran može biti kupovina vaših 15 minuta mira, ali postoji dosta mana u ovom slučaju. Studija koja se pozabavila ovim pitanjem navodi da navikavanje djeteta na mobilni telefon može poremetiti njegovo emocionalnu regulaciju pri odrastanju.

Vi njemu telefon, on vama mir – posljedice ove razmjene

Univerzitet u Mičigenu sproveo je istraživanje baveći se telefonom kao umirujućem sredstvu kod djece, pri tom izdvojivši oko 400 roditelja i njihovu djecu uzrasta od tri do pet godina.

Djeca koja su dobijala telefone kada su bila nervozna, u budućnosti su imala više problema da se nose sa uznemirujućim okolnostima. Dječaci i djeca koji su već pokazivali probleme kao što su hiperaktivnost, impulsivnost i vještine emocionalnog suočavanja bili su posebno pogođeni kada su staratelji koristili ekrane da ih smire.

Zato je prijedlog istraživača da pedijatri, učitelji ili vaspitači razgovaraju sa roditeljima o načinu umirivanja djeteta koji isključuju potez telefona.

Samoumirivanje – šansa koja se ne treba propustiti

Izlivi emocija su naravno uobičajeni kod djece, pogotovo od treće do pete godine, kasnije se naviknete, ali može biti primamljivo za roditelje da ih smire koristeći se bilo kojim sredstvima, samo da funkcioniše.

Međutim, treba odoljeti ovom izazovu i djeci treba dati priliku da se izbore sa tim i da im pritom pripomognete, kako bi sticali vještine suočavanja.

Istraživači kažu da emocionalna regulacija može biti još važnija za školski uspjeh od inteligencije. Omogućava djeci da „ostanu mirni, fokusirani i fleksibilni dok se suočavaju sa novim izazovima”.

“Doživljavanje negativnih emocija kao što su frustracija, bijes i tuga i oporavak je vrijedna lekcija koju djecu mogu naučiti”, kaže Skot Rot, psiholog.

Alternativne tehnike smirivanja

Postoji mnogi načini kako umiriti dijete, a da izbjegnete telefon. Fokusirajte se na učenje djeteta da imenuje osjećanja kroz koje prolazi. Dajte mu smjernice kako da se sa njima izbori, tako razvijate i povjerenje kod djece da vam se povjeravaju kada odrastaju.

Kada dijete nauči svoja osjećanja i razumije šta osjeća u datom trenutku, sa njim možete proći kroz razne tehnike kao što su duboko disanje, brojanje, vođene slike ili opuštanje mišića i svjesnost. Kada je dijete uznemireno, naučite ga da to prizna i radite na njegovom prihvatanju situacije. Treba naučiti djecu da je u redu osjećati se tako u nekom momentu.

Možete se korisiti pitanjima “Vidim da si ljut, a možeš li mi reći gdje osjećaš tu ljutnju?”, pritom će dijete vjerovatno pokazati na neki dio tijela kao što je srce, stomak, glava ili drugo. Ovo je dobro za stvaranje konekcije tijela i uma, jer nakon ovoga slijedi tehnika disanja, koja uči naše dijete da mirno tijelo vodi miran um.