Za Crnu Goru uskoro dostupno 383,5 miliona eura

    5 sati pre 134 pregleda Izvor: PV Informer

Crna Gora bi uskoro trebalo da počne sa realizacijom Reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan, kroz koji će dobiti pristup od 383,5 miliona eura i ubrzati ekonomsku konvergenciju države, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na radnom doručku sa novinarima.

Foto: Vlada CG

„Reformska agenda je ozbiljan instrument ne samo za Crnu Goru nego i za ZB. Riječ je o vrlo finansijski izdašnom instrumentu koji će Crnu Gori dati pristup 383.5 miliona eura, od čega je 110 bespovratno, a ostatak u formi povoljnih kredita. Od ukupnog iznosa planirano je da 178,5 miliona eura bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona eura biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira“, kazala je ministarka Gorčević i zahvalila cijeloj administraciji koja je posvećeno radila na ovom dokumentu.

Ona je precizirala da je planirano da se od ukupnog iznosa 7% sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi. Očekuje se da Evropska komisija odobri Reformsku agendu do kraja ovog mjeseca, a prva isplata sredstava, u iznosu od 29 miliona eura, mogla bi biti izvršena do kraja 2024. godine.

„Sredstva koja će biti dostupna Crnoj Gori uslovljena su uspješnom implementacijom reformskih mjera definisanih u Reformskoj agendi, zbog čega je ovaj dokument važan za ekonomski i politički razvoj Crne Gore, kao i za ubrzanje evropske integracije“, istakla je Gorčević.

Foto: Vlada CG

Novcem koji Crna Gora dobije, sprovešće se značajne reforme u četiri prioritetna sektora koji su od suštinske važnosti za postizanje stabilnog ekonomskog rasta, unapređenje poslovnog okruženja, vladavine prava i poboljšanja kvaliteta života građana.

„Isplanirali smo 32 prioritetne reformske mjere i jasne korake definisane kao neophodne za ispunjavanje reformi, koji sadrže i pokazatelje uspjeha (indikatore), kao osnov za praćenje napretka u sprovođenju mjera“, pojasnila je Gorčević.

Za dio reformi u oblasti razvoja privatnog sektora i konkurentnosti koje će biti neophodne za dobijanje sredstava od EU kroz Reformsku agendu, zaduženo je Ministarstvo finansija.

Kako je pojasnila državna sekretarka u tom resoru Bojana Bošković, reforme se odnose na donošenje jedinstvenog regulatornog okvira koji će regulisati nadzor nad državnim preduzećima, povećanje transparentnosti kada su u pitanju javna preduteća, kao i unapređenje situacije u oblasti javnih nabavki.

Generalna direktorica u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Snežana Drobnjak pojasnila je da se ključne reforme za unapređenje zapošljivosti odnose na aktivaciju korisnika materijalne pomoći i aktivacija žena. Kreiraće se, kako je pojasnila, niz koraka za uključivanje na tržište rada ove dvije kategorije.

Brojne mjere i aktivnosti sprovodiće Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije i ići će u nekoliko pravaca – praktično obratovanje, karijerno savjetovanje i izgradnja obrazovne infrastrukture. Radiće se, kako je pojasnio generalni direktor za međunarodnu saradnju, evropske integracije i EU fondove u ovom Ministarstvu Marko Vukašinović na unapređenju infratsrukture kako bi se smanjio broj smjena u kojima se organizuje nastava u školama, kao i na povećanju kapaciteta u vrtićima. Državna sekretarka u tom Ministarstvu, Marijeta Barjaktarović Lanzardi je istakla da se sve aktivnosti za nauku i inovacije zasnivaju na sprovođenju koncepta Pametne specijalitacije S3.

Ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić je kazao da će se uspostaviti jedinstveni inkluzivni i objedinjeni novčani transfer u vezi sa invaliditetom koji pokriva sva prava korisnika, a biće identitifkovan i minimalni paket zagarantovanih socijalnih usluga i pristup njihovom održivom finansiranju.

Foto: Vlada CG

Ministar javne uprave mr Marsh Dukaj je kazao da je resor kojim rukovodi zadužen za sektor digitalitacije te da će posebna pažnja biti usmjerena na implementaciju Digital Wallet-a, isporuku najsavremenijih digitalnih javnih usluga prilagođenih korisnicima, kao i uspostavljanju sveobuhvatnog okvira za sajber otpornost. Očekuje se i razvoj digitalnih servisa, shodno uspostavljenom Planu za period 2025-2027 i usklađivanje sa Open Data Directive. Finalno, očekuje se primjena novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, jačanje kapaciteta Gov CIRT-a i buduće Agencije za sajber bezbjednost, a sve u skladu sa NIS2 direktivom.

Državna sekretarka u Ministarstvo energetike Biljana Ivanović govorila je o setu mjera koje će se sprovoditi kroz tri politike – reformu energetskog sektora, dekarbonizaciju i primjenu obnovljivih izvora električne energije. Ove reforme podrazumijevaju, između ostalog, unapređenje zakonskih i strateških dokumenata i politika, kao i niz mjera koje će poboljšati investicioni ambijent za razvoj obnovljivih izvora električne energije i povećanje energetske efikasnosti.

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović pojasnio je da je donošenje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP), koji će definisati ključne politike i mjere za ostvarivanje novih ciljeva do 2030. godine, od izuzetnog značaja za uspješno sprovođenje energetske politike i neophodnih reformi. Prioritetna mjera na čije sprovođenje je potrebno staviti fokus se odnosi na obezbjeđenje uslova za sprovođenje pravedne tranzicije sa posebnim fokusom na socio-ekonomske aspekte.

Na kraju, ono što je važno za implementaciju Reformske agende, kako je pojasnila ministarka Gorčević, jeste da se u narednom periodu očekuje potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o pristupanju Instrumentu EU za reforme i rast i Sporazum o kreditu sa EU. Nakon toga Crna Gora mora donijeti podzakonske akte kojima će biti definisan sistem koordinacije i implementacije reformskih mjera, a istovremeno će se pripremiti i akcioni planovi za sprovođenje reformi po oblastima politika i uspostaviti mehanizmi nadgledanja i izvještavanja o napretku implementacije reformi.