Koprivica: Zloupotreba resursa, funkcionerska kampanja i ćutanje ASK

    4 sata pre 106 pregleda Izvor: PV Informer
Foto: CDT

Dosadašnji tok kampanje za izbore u Podgorici obilježila je zloupotreba javnih resursa od onih partija koje su u lokalnoj vlasti i većine političkih subjekata koji čine vlast na državnom nivou, ocijenio je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

“U kampanji za lokalne izbore su kao ključne teme nametnute poreske i fiskalne reforme koje se sprovode na državnom nivou, raspisivanje tendera za idejni projekat izgradnje obilaznice oko Podgorice, prisvajanje rekonstrukcija fasada i otvaranje mobilnih pijaca, te obećanja građanima i građankama pomoći oko putne infrastrukture i rasvjete – a sve zajedno ne predstavljaju ništa drugo do potpuno očigledne primjere zloupotrebe javnih funkcija i javnih resursa u cilju stvaranja institucionalne prednosti na izborima”, ističe Koprivica.

Takođe, dodaje izvršni direktor CDT-a, kampanje predvode visoki državni funkcioneri stavljajući javne funkcije u službu pojedinačnih izbornih lista, na kojima su i funkcioneri u administraciji i javni službenici i namještenici koji bi u demokratskim zemljama trebalo da budu garant očuvanja neutralnosti i profesionalnosti javne uprave.

“U toku ove kampanje su potpuno izbrisane granice između državnog (javnog) i partijskog interesa”, ističe Koprivica.

Naglašava da važno obilježje dosadašnje kampanje predstavlja i neodlučnost Agencije za sprječavanje korupcije koja je zasad propustila da sankcioniše potpuno jasna i nedvosmislena kršenja zakona.

Kampanja je po opštem ambijentu, dodaje Koprivica, dominantnije fokusirana na uticaj izbora na stabilnost Vlade Crne Gore, a manje na rješavanje nagomilanih lokalnih problema građana i građanki Podgorice, iako postoje liste koje zaista imaju lokalne programe.

“Srpska pravoslavna crkva je i u ovim izborima davala javne izjave koje se mogu tumačiti kao favorizovanje jednih lista u odnosu na druge”, smatra Koprivica.

Detaljnije viđenje kampanje za izbore u Podgorici od strane izvršnog direktora CDT-a možete pogledati ovdje.