Обиљежена слава Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари

    9 sati pre 503 pregleda Izvor: Епархија милешевска

Митрополит милешевски г. Атанасије служио је данас, 19. септембра 2024. године, на празник Чуда Светог Архангела Михаила у Хони, Свету архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру у Ђурђевића Тари.

Саслуживали су настојатељ манастира и сабрат Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима и јеромонах Матеј, као и протођакон Иван Савић.

Фото: Епархија милешевска

Након заамвоне молитве и трократног молитвеног опхода око светог храма освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су припремили кумови славе браћа Мирко и Божидар Голубовић са породицама. За следећу годину за кума славе јавио се Милија Кљајевић.

Међу бројним верним народом сабраним на овај празник у манастиру на Тари у Божанској Литургији учествовао је и Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш. Њега је владика нарочито похвалио због његове љубави коју исказује према овом манастиру помажући у многим пословима који су били неопходни за уређење храма и посебно за уређење прилазног пута до манастира.

Фото: Епархија милешевска

Епископ Атанасије се пригодном пастирском бесједом обратио сабранима, рекавши поред осталог:

“Хтео бих, на овај светли дан, поново, и себе и вас да подсетим на ту безграничну доброту Божију и предубоку Његову милост, коју нам Он указује на разне начине, а највидљивије, можда и најкорисније после оне Његове жртве и после Трпезе коју нам Он приређује на Божанској Литургији, то је доброчинство које нам Он указује преко својих светитеља и својих анђела. Бог нам је дао своје Архистратиге и анђеле чуваре, који учествују са нама и у молитви, и наводе нас на добри пут и на свако добро дело, и уче нас у томе, и подстичу нас. Безбројна су таква учешћа анђела у нашем животу, и у читавој нашој народној историји.”

Владика је кратко подсјетио на историју настанка и обиљежавања данашњег празника, а потом наставио:

“Многа су дејства анђела Божијих у нашим животима а ова се истичу да бисмо се ми подсећали, јер лако заборављамо доброчинства Божија према нама. Посебно бих подсетио све нас да нам је ово све дато да бисмо се угледали на анђеле Божије. Пре свега да се угледамо на њихову веру, на њихову будност. Подсетимо се на позив Христов да будемо будни. Као слуге Божије не можемо другачије, и као они који живе у оваквом свету какав је овај. Морамо бити потпуно будни, као анђели. Благо оном слузи кога господар његов, када дође, нађе будним. И не зна се у који ће час Господар доћи. Анђели су тако будни, кад год Господ, господар, нешто зажели од њих као слугу својих, они су ту, спремни да се одазову. Тако и ми треба да будемо, живећи у оваквом свету какав је овај наш, треба да будемо хитри, одзивљиви, недремљиви, као да смо потпуно духовна бића.”

Фото: Епархија милешевска

Домаћини славе приредили су трпезу љубави за све сабране у манастиру Светог Архангела Михаила у Ђурђевића Тари.