I VDT u Bijelom Polju odbacilo krivičnu prijavu protiv Vraneša

    17 sati pre 773 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš neće snositi bilo kakvu odgovornost za organizovanje svečane akademije u Centru za kulturu povodom Dana državnosti Srbije.

Nakon što je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima u maju utvrdilo da u postupku prvog čovjeka grada nije bilo osnova za krivično gonjenje, istovjetnu odluku nedavno je donijelo i Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju.

“Obavještavam Vas da je u ovom tužilaštvu formiran predmet protiv Darija Vraneša iz Pljevalja, a povodom obilježavanja dana državnosti R. Srbije u organizaciji predsjednika Opštine Pljevlja. Ovo tužilaštvo nakon sprovedenog postupka izviđaja odbacilo je krivičnu prijavu i o odluci obavijestilo podnosioca prijave”, navedeno je u odgovoru Tužilaštva Portalu ETV.

Krivičnu prijavu protiv Vraneša su 22. februara podnijeli zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković i advokat Bojan Vujović, tvrdeći da je on organizovanjem svečanosti 14. februara ove godine, prekršio i zakone i Ustav Crne Gore, te da je njegov cilj da grad stavi „pod djelimični ili potpuni suverenitet Srbije“.

Postupajuća državna tužiteljka u ODT Pljevlja Sanja Golubović ekspresno je odbacila prijavu, zaključujući da ne postoji sumnja da je čelnik Pljevalja počinio bilo koje od krivičnih djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Uslijedila je pritužba podnosilaca prijave koje je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju prihvatilo, nagovještavajući da može doći do obrta u ovom slučaju i eventualnog pravnog gonjenja organizatora događaja kojim je obilježen praznik druge države.

“Povodom Vaše pritužbe na rješenje o odbacivanju krivične prijave Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, Kt. br. 50/24 od 5. aprila 2024. godine, protiv osumnjičenog Vraneš Darija iz Pljevalja, zbog krivičnog djela pripremanje djela protivustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore iz čl. 373 st. 1 u vezi krivičnih djela ugrožavanje nezavisnosti iz čl. 357 i ugrožavanje teritorijalne cjeline iz čl. 359 Krivičnog zakonita Crne Gore, nakon uvida u predmetne spise, ocijenio sam da je pritužba osnovana”, naveo je tužilac Slavenko Smolović u junu u odgovorima advokatskoj kancelariji Vujović-Vukadinović.

Isto Tužilaštvo, nedugo nakon ovog zaključka, potvrđuje odluku ODT-a Pljevlja na osnovu spisa predmeta koji su im dostaviljeni na nadležnost.

Za predstavnike partija podnosilaca krivične prijave odluka bjelopoljskog Tužilaštva je opasna, ali nije iznenađujuća. Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević i lider Liberalne partije (LPCG) Vatroslav Belan saglasni su da nadležne državne institucije sve što čine daju vjetar u leđa Vranešu za ostvarivanje njegovih zamisli i ispunjavanje velikosrpske agende.

“Odluka Višeg državnog tužilaštva je očekivana i ona je, nažalost, samo vjetar u leđa Vranešu da nastavi da radi što je počeo, da bez ikakve odgovornosti može kršiti Ustav i zakone ove države i da na kraju, što je njegov krajnji cilj, pokuša uz određeni ili maksimalni stepen autonomije da otcijepi jedan dio Crne Gore, odnosno Opštinu Pljevlja od svoje matice”, kazao je Zirojević za Portal ETV.

Belan nije želio da komentariše odluke tužilaštava da ne bi, kako kaže, bio optužen sa nekih adresa da utiče na njihovu nezavisnost, ali je stava da su Vranešu odriješene ruke da nastavi da ponižava državu.

“Ovo je apsolutno podstrek svima onima kojima je osnovni politički cilj da Crnu Goru „osuše“ od državnosti i suvereniteta, da se njeni simboli ponize do te mjere da se nekad u budućnosti postavi pitanje da li ima smisla da Crna Gora postoji kao suverena država. To je generalni, strateški cilj koji se, prije svega, razmatra u Beogradu uz podršku Moskve”, rekao je Belan za Portal ETV.

Osujećivanje tog nauma je izuzetno teško u okolnostima kad država i njene institucije zaćute, ali je lider LP-a uvjeren da će građani Crne Gore prozreti štetne namjere i uz pomoć konstruktivne opozicije vratiti zemlju na pravi put.