Spajić predložio sjednicu Savjeta za petak; Milatović: Sjednica kad je zakažem

    1 dan pre 237 pregleda Izvor: Vijesti, CdM

Kabinet premijera Milojka Spajića predložio je danas da se u petak u 14.30 časova održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost, saznaju nezvanično „Vijesti“.

Prema informacijama „Vijesti“, to je predlog Spajićevog kabineta nakon što je ministar odbrane Dragan Krapović ranije danas uputio šefu države i predsjedavajućem Savjeta Jakovu Milatoviću dopis za hitno sazivanje sjednice vrhovne komande, „radi donošenja neophodnih odluka“.

Foto: Gov.me

U prvom redu, naveo je Krapović, sjednicu treba zakazati radi razrješenja dužnosti aktuelnog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića, kako bi se time omogućilo imenovanje novog.

„Sa tim u vezi, podsjećam Vas da sam, kao odgovoran čovjek i ministar, predložio oficira koji bi trebalo da zamijeni brigadnog generala Zorana Lazarevića na dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore“, naveo je Krapović.

Lazarević je proglog petka uputio Milatoviću zahtjev da „prihvati i potpiše“ odluku o njegovom razrješenju sa čela Vojske Crne Gore (VCG), koje je krajem avgusta predložio Krapović.

Krapović je 28. avgusta dostavio Savjetu predlog o smjeni Lazarevića – zbog „procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u VCG“ – ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Tročlani Savjet, kog čine šefovi države, Skupštine i Vlade, odlučuje jednoglasno, a Krapovićevom predlogu usprotivio se Milatović, poručivši da će podržati razrješenje Lazarevića kad mu se kaže šta general nije radio kako treba ili šta je loše uradio. Preostala dvojica članova, predsjednik parlamenta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) i premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) podržali su Krapovićev predlog.

Krapović je nakon toga, 3. septembra, poništio rješenje kojim je Lazareviću prošle godine produženo vrijeme trajanja službe do juna sljedeće, konstatujući da načelnik Generalštaba ispunjava uslove za prestanak službe, tj. da ima preko 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života. Odnosno, da je 4. septembra ove godine imao 41 godinu, jedan mjesec i deset dana staža osiguranja, navršenih preko 56 godina života, te da se u službi u VCG nalazi od 21. jula 1990.

Milatović: Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost biće u doglednom roku, kada je zakažem

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost biće održana u doglednom roku, kada je ja zakažem, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je, gostujući na televiziji Nova M, rekao da Savjet za Vladu Crne Gore “u ovom trenutku sigurno nije ono što je Skupština”.

Foto: Predsjednik.me

“Neću dozvoliti da se Vlada prema Savjetu za odbranu i bezbjednost ponaša onako kako se ponaša prema Skupštini, dok sam ja predsjednik Crne Gore i predsjedavajući Savjetom”, kazao je Milatović.

Na pitanje da li će sjednica biti u petak ili naredne sedmice, odgovorio je da će biti kada je zakaže.

“Sjednica se na taj način ne zakazuje, već na drugačiji način. Bila je prije deset dana i svakako da će biti u doglednom roku, onda kada je zakažem”, naveo je Milatović.

Između ostalog, rekao je da dok je predsjednik neće dozvoliti da se “opet politika uvuče u vojne redove”.