Fon der Lajen se sastaje sa liderima zemalja Zapadnog Balkana

    1 dan pre 145 pregleda Izvor: RSE
Foto: “X”

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okupiće lidere zemalja Zapadnog Balkana na radnom ručku u Briselu 19. septembra, kojim želi da pokaže da će i u novom mandatu posebnu pažnju posvetiti tom regionu i procesu proširenja Evropske unije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Glavna svrha ovog sastanka jeste da se razgovara o “agendama reformi i rasta”, koje su skoro sve zemlje regiona Zapadnog Balkana dostavile Evropskoj komisiji, kao preduslov za dobijanje prvih uplata iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je EU odobrila u maju ove godine.

Fon der Lajen se lično angažovala na promociji tog plana, a podržali su ga i Evropski parlament i zemlje članice u Savjetu EU.

Prema izvorima u EU, sastanak će biti dobra prilika da se vidi dokle su ove zemlje stigle sa pripremama da realizuju ciljeve iz Plana rasta. Kroz Plan rasta za Zapadni Balkan, EU planira da od 2024. do 2027. godine državama regiona izdvoji oko šest milijardi evra.

Od tog iznosa dve milijarde će biti bespovratna sredstva iz EU, dok će ostatak biti u vidu povoljnih kredita. Korisnici tih sredstava su sve zemlje regiona: Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH i Kosovo.