Dačić: Srbija smanjila migratorna kretanja preko svoje teritorije

    2 dana pre 114 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Srbija pojačanim merama, koje je sprovela u cilju suzbijanja iregularnih migracija, dovela do značajnog smanjenja i usporavanja migratornih kretanja preko svoje teritorije.

“U periodu od 1. januara do 2. septembra 2024. godine na državnim granicama Republike Srbije evidentiran je pad od 61,8 % u broju nezakonitih prelazaka državne granice (10.216) u odnosu na isti period prethodne 2023. godine (26.775). Smanjenje broja nezakonitih prelazaka registrovano je kako na ulazu u Republiku Srbiju (63%), tako i na izlazu iz Republike Srbije (55,5 %)”, rekao je Dačić.

On je to izjavio u svom obraćanju na Ministarskom sastanku Samita Zapadni Balkan “Berlinski proces”.

Dodao je da je početkom 2024. godine broj nezakonitih prelazaka na spoljnim granicama Evropske unije na zapadno-balkanskoj ruti smanjen za trećinu.

“Srbija je posvećena jakom, jedinstvenom, regionalnom, ali i globalnom odgovoru na ovaj fenomen, uz poseban osvrt na praćenje promena modela krijumčara i trgovine ljudima”, rekao je Dačić.

Ministar je istakao značaj asistiranog dobrovoljnog povratka iregularnih migranata u zemlje porekla kao jednog od “najvažnijih instituta u suzbijanju iregularnih migracija”.

“Takođe, neophodno je nastaviti intenzivnu saradnju sa inostranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u cilju tačnog utvrđivanja identiteta lica i pribavljanja putnog lista za strance radi povratka u zemlju porekla”, rekao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija će na osnovu Zajedničkog plana implementacije izraditi nacionalne planove implementacije uz operativnu, tehničku i finansijsku podršku Evropske komisije i agencija Evropske unije.

Dačić je rekao i da je sistem azila u Srbiji “skoro u potpunosti harmonizovan sa pravom Evropske unije”.

“Od februara 2024. godine, izdaje se putna isprava za izbeglice, a u toku je i izrada Master plana za EURODAK sa FRONTEKS-om”, rekao je Dačić.

U Srbiji je tokom 2023. godine u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji evidentirano skoro 109.000 migranata, prema podacima Komesarijat za izbeglice i migracije.

Srbija se nalazi na takozvanoj “Balkanskoj izbegličkoj ruti” kroz koju, bežeći od rata i siromaštva, ljudi u pokretu pokušaju da se domognu država Evropske unije, često uz pomoć krijumčara.