Spajić: Lokalne samouprave najbolje znaju koje lokacije su bezbjedne za eutanizirana grla, država će zaštititi stočare

    2 dana pre 199 pregleda Izvor: DAN, RTCG

Trenutno najaktuelnija dešavanja oko zakopavanja eutaniziranih grla, zbog kju groznice, u opštinama Nikšić i Danilovgrad bila su u pitanjima novinara na presu na kojem je premijer Milojko Spajić najavio gradnju Bulevara Vojislavljevića.

Foto: RTCG

– Lokacija je stručna nadležnost lokalne samouprave i mi se ne možemo miješati u nadležnosti drugih institucija. Upravo je jedan od razloga, evo i da Vlada, recimo danas odluč, “ajmo tu i tu lokaciju”, mi moramo ponovo da pitamo lokalnu samoupravu da li se ne slažu. Znači ponovno se vraćamo na lokalnu samoupravu koja mora da da rješenje – odgovorio je Spajić.

Kako je kazao, lokalne samouprave najbolje znaju koje lokacije su bezbjedne, koje lokacije će najbolje da odgovaraju interesima građana. 

– Taj dio prepuštamo njima. Što se tiče države, jutros sam se konsultovao sa Ministarstvom zdravlja, sa ministrom, imamo punu spremnost našeg zdravstvenog sistema da do kraja odgovorimo na jedan takav izazov, ukoliko se desi, kojim slučajem da se ugrozi bezbjednost ljudi. Tako da mislim da je jako bitna poruka za građane da ne treba da brinu, da je zdravstveni sistem potpuno spreman ukoliko bi se to desilo u budućnosti. I druga stvar, stočari koji su, nažalost, izgubili grla u vako situaciji neće biti ostavljeni i država će definitivno stati iza svojih stočara i iza stočarstva – poručio je Spajić.

“Bulevar Vojislavljevića imaće četiri trake, koštaće 14,5 miliona”

Spajić je predstavio projekat izgradnje Bulevara Vojislavljevića , sa četiri saobraćajne trake dužine 3.2 kilometra. Uz premijera, projekat su predstavili i ministar finansija Novica Vuković i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Premijer je rekao da je Bulevar Vojislavljevića vrlo važan projekat, koji će značajno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu u Glavnom gradu. Tender za izgradnju biće raspisan sjutra. 

Vuksanović je precizirao da je vrijednost projekta 14,5 miliona eura i da će se izgraditi bulevar od kružnog toga na Zabjelu do mosta preko rijeke Morače, ka magistrali prema Danilovgradu. On je izrazio zadovljstvo što će konačno biti riješen problem ovog “uskog grla” u glavnom gradu.

Vuković je rekao da se radi o projektima koji mogu da budu kandidovani za kapitalni budžet. On je izrazio nadu da će biti još projekata koji mogu da unaprijede infrastrukturu. 

Ranije su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović potpisali su Sporazum o sufinansiranju radova za rekonstrukciju Ulice Vojislavljevića u podgoričkom naselju Zabjelo. Riječ je o saobraćajnici dužine 3,2 km, od kružne raskrsnice u Ulici 4. jula do mosta preko rijeke Morače.

Vuksanović je rekao da će parlalelno sa izgradnjom bulevara sa četiri trake biti riješeno i pitanje sadašnjeg mosta na Morači, gdje se sada saobraćaj sliva. 

“Od EK 100 miliona za infrastrukturne projekte”

Spajić je rekao da smo od Evropske komisije već dobili sto miliona eura, koje možemo da koristimo za infrastrukturne projekte. Kazao je da se moraju poštovati striktne procedure. 

Projektom je planirano proširenje Ulice Vojislavljevića i biće bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake dužine 3.2 kilometra. Sve bi trebalo da bude završeno za 18 mjeseci. 

Vuksanović je rekao da se nada da će komisija koja bude procjenjivala imovinu gdje će se graditi ponuditi fer cijenu vlasnicima, i da će lokalno stanovništvo imati razumijevanja za važnost projekta. Izrazio je nadu da će sve glatko proći. 

“Da sve ono što je fer, bude urađeno kako treba”, rekao je Vuksanović. 

Spajić je rekao da su imali ranije situaciju u mjestu Kralje kod Andrijevice, gdje su protestovali zbog trase auto-puta. 

“Nova praksa, koju donosi 44. Vlada, jeste da se sa lokalnom samoupravom aktivno traži rješenje. Uvijek će biti nezadivoljnih, ali mislimo da javni interes ipak predovaladava i time ćemo se voditi”, istakao je Spajić.