Stan na turskoj obali za 40.000 eura, po cijeni garaže u Beogradu

    4 dana pre 389 pregleda Izvor: bankar.me

Foto: Pixabay –

Mersin je deseti je grad po veličini u Turskoj i vrlo vjerovatno za njega nijeste ni čuli. Grad Mersin, neotkriveni turistički dragulj juga Turske koji leži na obali Sredozemnog mora, nedovoljno iskorišćava svoje potencijale. Međutim, nedavno je u blizini grada otvoren aerodrom, koji bi mogao da doprinese ekonomskom i turističkom razvoju ovog regiona.

Mersin je glavni grad istoimene pokrajine, ima skoro milion stanovnika, samo 35 kilometara je udaljen od Adane, a očekivanja su da će novi aerodrom Čukurova rasteretiti postojeći aerodrom u Adani. Novi aerodrom ima kapacitet devet miliona putnika i terminal od 110.000 kvadratnih metara.

Odmah nakon otvaranja, Aeroflot je uveo svakodnevne direktne letove između Moskve i Mersina, a turski avio-prevoznici SunExpress, Corendon, Pegasus takođe su povezali nekoliko destinacija u Evropskoj uniji sa Mersinom.

Istoimena pokrajina u kojoj se nalazi Mersin ima 332 sunčana dana godišnje sa prosječnom temperaturom od 24 stepena, a pored obale duge 440 kilometara, postoji i nekoliko zanimljivih lokacija koje su vrijedne obilaska. Tu je pre svega lokalitet Soli Pompeiopolis, gde se nalaze ostaci nekadašnjeg antičkog grada koji je udaljen oko pola sata od centra grada. U gradu Mersin se može obići i Ataturkov park u kojem se nalazi i spomenik osnivača moderne Turske republike, kao i Ataturkova kuća u kojoj se mogu pogledati njegovi lični predmeti.

Ono po čemu se ovaj grad izdvaja jesu i cijene hrane i restorana, koje su čak i do 70 odsto jeftinije nego u ostalim djelovima Turske. Takođe, i cijene nekretnina su veoma pristupačne, pa bi kupovina stana u ovom regionu mogla da se isplati u budućnosti.

Da ovaj region imao veliki potencijal za turistički i ekonomski razvoj, smatra i Mirza Seferović iz kompanije Dom u Turskoj. Mirza je prvi koji je počeo da se bavi prodajom stanova strancima u Mersinu 2020. godine, a među njegovim kupcima su i kupci iz Adria regiona.

“Cijene stanova u izgradnji kreću se već od 40.000 eura za stan sa jednom spavaćom sobom, površine 40 kvadratnih metara. Taj iznos je moguće isplatiti u ratama, gdje je prva uplata 50 odsto, a ostatak može, na primjer, da se isplati tokom 24 meseca bez kamate, dok se gotov stan, odmah useljiv može kupiti već od 50.000 eura”, kaže Seferović za Bloomberg Adriju.

Poređenja radi, najjeftiniji stan od 40 kvadrata se u Beogradu može kupiti za oko 50.000 eura uglavnom u prigradskim naseljima kao što su Rušanj, Bečmen, Boleč, Kotež, Krnjača, dok je za stan te veličine u gradskim opštinama potrebno izdvojiti bar 80.000 pa i do 150.000 eura. Cijene stanova u Turskoj se ne određuju po kvadratnom metru, već po spratnosti, što je veća spratnost, viša je i cijena, kao i po položaju zgrade – cijena je viša ukoliko imate otvoren pogled. Na cijenu utiču i udaljenost od plaže, sadržaji koje nudi zgrada, da li ima bazen, saunu, parking i slično, ali i to ko je izvođač radova.

Međutim, iako je broj hotela na obali mali, iznajmljivanje stanova zasad ovde nije razvijeno, a stanovi se uglavnom kupuju u izgradnji, a zatim se preprodaju po niskim cijenama.

“Regija nema hotele, nema uvezane sisteme za iznajmljivanje stanova, nema mnogo toga što se očekuje od neke turističke destinacije, ali ima infrastrukturu, nevjerovatne plaže, restorane, hranu, i veliki je potencijal koji treba prepoznati”, zaključuje Seferović.

rs.BloombergAdria