Marković: Raste broj inficiranih koronom u Crnoj Gori, za sada bez težih formi bolesti

    1 mesec pre 568 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Unazad dva mjeseca, u Crnoj Gori se bilježi značajan porast broja slučajeva inficiranih COVIDOM 19.

A da je stanje mnogo ozbiljnije i brojke veće, od zvaničnih, ocjenjuje dr Darinka Marković, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

„Tokom juna mjeseca smo imali registrovanih 121 slučaj, a tokom jula od 5000 testiranih u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama bilo je potvrđeno 629 potvrđenih laboratorijskih slučajeva. Od početka avgusta do danas takođe bilježimo porast. Od januara 2024. imali smo 8 prijavljenih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa infelkcijom SARS COV 2, koji su, prema procjeni kliničara, nastupili uslijed COVIDA 19″, kazala je Marković.

No, iako je inficiranih sve više, IJZCG nema dokaze o registrovanim težim formama bolesti, navodi Marković i dodaje da je virus SARS COV ipak opasan za starije od 65 godina, te one sa hroničnim oboljenjima i smanjenim imunskim odgovorom. Simptomi su blagi ili srednje teški.

„A to su povišena tjelesna temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, zglobovima i svi ti simptomi će trajati par dana“, istakla je Marković.

U domovima zdravlja su dostupni brzi antigeni testovi. Što prije se testirati, sačuvati ukućane i ostale građane, izbjegavati kolektivna okupljanja, nositi maske, redovno provjetravati prostorije, te provoditi što više vremena na otvorenom, prije svega vakcinacija, preporuke su IJZCG u cilju zaštite od infekcije COVIDOM 19.

U SZO upozoravaju na znatan rast inficiranih COVIDOM 19, te bojazan da brojke neće opadati

„Podaci našeg sistema zasnovanog na analizama u 84 zemlje pokazuju da je procenat pozitivnih SARS COV 2, rastao tokom poslednjih nedjelja. Pozitivnost testova je iznad deset procenata, dok je u Evropi iznad 20%. Poslednjih mjeseci mnoge zemlje su iskusile nagli porast COVIDA 19, uključujući i Olimpijske igre gdje je najmanje 40 sportista bilo pozitivno“, saopštili su iz SZO.

Dok SZO širom svijeta poziva vlade da pojačaju kampanje vakcinacije, u Institutu za javno zdravlje Crne Gore upućuju apel građanima da ne izgube svijest o ozbiljnosti COVID 19 virusa.