U Hitnoj pomoći pojačan broj oboljelih od stomačnog virusa

    3 meseca pre 1096 pregleda Izvor: PV Informer

U pljevaljskoj Hitnoj medicinskoj pomoći povećan je broj građana koji se javljaju za pomoć .

Visoke temperature negativno utiču na hronične bolesnike, pa je povećan broj intervencija zbog toplotnog udara, sunčanice kao i moždanog i srčanog udara.

Takođe je veliki broj odraslih građana i djece, koji se javljaju zbog stomačnog virusa koji je veoma zarazan i lako prenosiv,a simptomi su mučnina,povraćanje,proliv,bolovi u stomaku,dehidracija,nadutost i povećana tjelesna temperatura. Veliki broj građana je obolio od stomačnog virusa po povratku sa mora. Stomačni virus, ili stomačni grip – gastroenteritis javlja se u gastrointestinalnom traktu i može da obuhvata ceo sistem za varenje od želuca do creva.

Gastrointestinalno tkivo je pod virusnom upalom i zbog toga nije u stanju da apsorbuje vodu i hranjive materije iz hrane koju unosimo, višak vode i upala dovodi do pojave dijareje, grčeva i bolova.Ovo je najčešći problem koji se javlja u debelom crevu.

Propisuju se dijete za ovaj oblik virusa, od sokova samo limunadu bez šećera. Prepečeni hleb, slani posni keks, kompot od jabuke, pirinač bareni, kuvani krompir itd… Voće, pogotovo sirovo ne treba konzumirati.

U ljetnjem periodu zbog rada na poljoprivrednim mašinama i prilikom sječe drva povećan je i broj mehaničkih povreda. Ima dosta intervencija na terenu u udaljenim dijelovima opštine, zbog bolesti mještana, kao i intervencija zbog saobraćajnih udesa i drugih nesrećnih okolnosti.