“Vodovod” Pljevlja po prvi put za 15 godina uspješno smanjio gubitke na vodovodnoj mreži

    3 meseca pre 466 pregleda Izvor: PV Informer

Posle više godina loših vijesti iz opštinskog preduzeća “Vodovod” početkom jula uspjeli su ono što nisu decenijama unazad da, otklanjanjem kvarova, ukinu dnevene restrikcije vode za MZ Guke i visoke zone u Moćevcu, koje su bile prisutne ne samo u ljetnjem periodu tako da hiljade zadovoljnih potrošača mogu da čestitaju novom menadžmentu ovog preduzeća”, navode u saopštenju.

„Gubici na mreži zastupljeni su u velikom procentu zbog dotrajalosti-starosti mreže, zatim određen broj nelegalnih priključaka nesavjesnih pojedinaca koji pričinjavaju nemjerljivu štetu cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja i zajednici. Svjesni ozbiljnosti problema činjenice da je krajnje vrijeme da se po ovom pitanju preduzmu konkretne mjere koje će dati rezulzate u saradnji sa Osnivačem DOO “Vodovoď” Pljevlja započinje sprovođenje projekta detekcije kvarova i gubitaka na vodovodnoj mreži.

Na osnovu pristiglih ponuda za izvođača ovih radova izabrana je firma “PAN INŽENJERING” koja je za period od 5 radnih dana uz angažman ekipe DOO “Vodovod” Pljevlja za otklanjanje kvarova svojom stručnošću dokazala da je ovo bio pogodak jer su nakon ovih intervencija gubici na distributivnoj mreži u naselju Guke (vodovodni sistem Bogiševac) smanjeni za čak 8-10l/s što je automatski uslovilo prestanak dnevnih restrikcija kojima su posebno pogođeni mještani naselja Guke i visočije kote naselja Moćevac koji se vodom snabdjevaju sa vodoizvorišta Jugoštica.

Narednih 5 dana angažmana pomenute firme iz Čačka u saradnji sa stručnim ekipama DOO”Vodovod” uticala je na to da se gubici smanje za još 5-6 1/s što znači da su se organizovanom akcijom detekcije i otklanjanja kvarova u periodu 24.06.2024. – 16.07.2024.godini gubici na mreži u naselju Guke smanjili u prosjeku za 141/s što je već u ovom trenutku uslovilo prestanak restriktivnog režima snabdjevanja potrošača ovog naselja čak i u noćnim terminima.

Sa ponosom možemo istaći činjenicu da se u poslednjih 10 godina nije desila situacija koju imamo trenutno na bazenu Bogiševac na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana i gradana i Osnivača i Društva Pošto je ovaj pilot projekat dao izvanredne rezultate Opština Pljevlja je odlučila da se sa ovim radovima nastavi i u budućem periodu uz dinamiku koja je određena kao najsvrsishodnija 1 koja će Za krajnji cilj imati što veći procenat smanjenja gubitaka na mreži, kazao je Mladen Jaćimović, direktor DOO „Vodovod“ Pljevlja.

Menadžment “Vodovoda” ističe da nijedan ozbiljan i veliki problem ne nastaje preko noći a veliki broj problema sa kojima se suočava ovo preduzeće nastajao je i gomilao se godinama i zaključuju da je za njihovo rešavanje osim ogromnog truda ,koji se definitivno ulaže” potrebno i određeno vrijeme kako bi se osjetili efekti pravilnog poslovanja.

„Pored najbolje namjere i velikog truda Društvo ne može uticati na nepovoljnu hidrometeorološku situaciju. Period suše u kom se trenutno nalazimo stavlja nas pred novi izazov kako održati sistem vodosnabdjevanja stabilnim kada su izdašnosti izvorišta iz pravca Jugoštice, Breznice 1 Odžaka na svom minimumu”, kazao je Jaćimović apelujući na sugrađane da namjenski troše vodu da ne bi ulazili u restriktivne režime snabdjevanja vodom kojima se pristupa samo u slučajevima kada nema drugih rešenja.

Iz DOO ”Vodovod” mole građane za razumijevanje jer problem koji su se gomilali godinama ne mogu se riješiti u kratkom periodu.