Protivpožarni put iznad Golubinje prijeka potreba zbog efikasnog gašenja šumskih požara

    3 meseca pre 407 pregleda Izvor: PV Informer

Veliki požar koji je prije dvije sedmice zahvatio brdo Golubinja, ukazao je na mnoge probleme oko efikasnog gašenja šumskog požara neposredno iznad grada. Nepristupačan teren je stvarao velike probleme pripadnicima Službe zaštite i spašavanja iz Pljevalja prilikom intervencije na gašenju požara.

Iz tog razloga redakcija portala je kontaktirala Bogdana Bojovića, komandira Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja u vezi mogućnosti da se probije protivpožarni put od Kamberskog dola,preko vrhova Golubinje, prema kućama na obodu Avalske ulice, a sve zbog efikasnijeg gašenja eventualnih novih požara koji mogu imati nesagledive posledice.

Bojović smatra da je odlična ideja da se od Kamberskog dola izgradi protivpožarni put iznad Golubinje od Kamberskog dola ,vrhom Golubinje prema kućama na obodu Avalske i da se odrade protivpožarne staze na Golubinji, zbog lakšeg pristupa vatrogasnih vozila šumi na Golubinji,kretanja vatrogasaca na nepristupačnom terenu , a sve zbog efikasnijeg gašenja eventualnog novog požara u tom dijelu šume neposredno iznad grada.

Prethodni požar je pokazao da su vatrogasci od vatrogasnog vozila pa do lokacije požara morali da nose vodu na ledjima u naprtnjačama i po nekoliko stotina metara. Kako on kaže bolje je za novi put ukloniti dio stabala planski ,nego da požar eventualno uništi čitav hektar šume. Bojović ne zna u čijoj nadležnosti bi bili ti poslovi i ko bi dao odobrenje. Od Kamberskog dola bi se stavila kapija i taj protivpožarni put bi se koristio samo u posebnim situacijama.

Svakako da je potrebna kordinisana saradnja i dogovor nadležnih opštinskih i državnih organa, da bi se omogućili bolji i efikasniji uslovi vatrogascima za gašenje šumskih požara, kao i obezbjedila bolja saradnja sa komunalnim preduzećima u gradu i Vojskom Crne Gore, kad su u pitanju neke vanredne okolnosti poput većih požara, koji mogu izazvati nesagledive posledice.