Rmandić: Sastav policije, uz manjak od hiljadu i po službenika, na izmaku snaga

    3 meseca pre 296 pregleda Izvor: gradski.me

Foto: Ilustracija –

Policijski službenici, u nedostatku kadra, zadatke obavljaju na izmaku snaga, kazali su za Gradsku iz Nezavisnog sidnikata policije. Dodaju da je manjak od 1.500 policijskih službenika brojka koja objašnjava alarmantno stanje u policiji, a za sada ne vide raspoloženje da se ovaj problem riješi. Resornom ministarsvu i Vladi traže da nadoknade novac policijskim službenicima kojima je smanjena zarada za 10 odsto od početka godine.

Manjak policijskih službenika gorući je problem o kojem niko u državi ne vodi računa, smatraju iz nezavisnog sindikata policije. Zabrinjavajuće je, kažu, da policijski službenici rade na izmaku snage, a u poodmakloj turističkoj sezoni obim posla raste.

,,Mi na taj način, držeći umorne i neispavane, nespremne službenike na svojim radnim mjestima, umanjujemo bezbjednost crnogorskih građana. Treća stvar koju ne treba uopšte zanemariti je to da država plaća veliki novčani iznos za prekovremene radne sate tim policijskim službenicima, umjesto da plate redovne radne sate nekim novim ljudima koje bi zaposlila“, kazao je Igor Rmandić, predsjednik nezavisnog sindikata policije.

Sa druge strane, ulaganje novca u nabavku novih policijskih vozila, Rmandić smatra dobrom i neophodnom odlukom, jer će, kako kaže, umnogome olakšati obavljanje službenih zadataka.

,,Ono što najviše boli i smeta policijskim službenicima je to što je njima smanjena zarada od 1. januara za 10 procenata. To je urađeno na jedan vrlo čudan način bez neke odluke na koju bi se pozvali ljudi koji su nam umanjili platu, bez nekog jasnog plana kako će se to nadoknaditi. Mi svakako nećemo odustati od tih zarada i novca koji nam je oduzet“, istakao je Rmandić.

Pozivaju Vladu da nađe način da im vrati nepravedno oduzeti novac, jer će u suprotnom, upozorava Rmandić, svoje pravo tražiti na sudu, a to će, kaže, državu dodatno koštati. Od aktuelnog ministra Danila Šaranovića, kako zaključuje, očekuju velike promjene i rad u odnosu na prethodni period, ali i bolju i učestaliju komunikaciju sa ciljem rješavanja pomenutih problema.