Partrijarh Porfirije služio pomen u Bratuncu stradalim Srbima

    3 meseca pre 384 pregleda Izvor: Beta

U Bratuncu se danas obilježava 32. godišnjica od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a liturgiju i pomen srpskim žrtvama u crkvi Uspenja presvete bogorodice služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

Patrijarh će na bratunačkom groblju služio parastos srpskim žrtvama.

Posle toga će zvaničnici položiti cvijeće i vijence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju i obratiti se prisustnima.

Obilježavanju stradanja više od 3.000 Srba iz Birča i srednjeg Podrinja tokom rata u Bosni i Hercegovni (BiH) prisustvuju i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri u vladama Srbije i RS, srpski predstavnici u zajedničkim organima na nivou BiH, predstavnici opština i gradova iz Srbije i RS i brojne delegacije boračkih udruženja.

Foto: RTRS

Naziv ovogodišnjeg programa obilježavanja sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je “32 godine – zločin bez kazne”.

Pomen se organizuje povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992, u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a deset se još vode kao nestali.

U Bratunac je organizovano stigao veliki broj građana Srbije, a kod mosta Bratoljub, koji kod Bratunca spaja Srbiju i Republiku Srpsku preko rijeke Drine, nalazi se oko 50 autobusa. 

Na dionici puta koja vodi ka mjestu obilježavanja postavljene su fotografije srpskih žrtava.

Patrijarh Porfirije: Srbi se ni milom ni silom ne mogu odreći svoje vjere

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Bratuncu da se Srbi “ni milom ni silom ne mogu odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere”.

“Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod, kao i crkva otkad zna za sebe, nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save, pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet”, rekao je Porfirije, poslije služenja liturgije za pomen stradalim Srbima u Podrinju tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

Navodeći da je srpski narod “dobrovoljno pošao sa Hristom, uzeo krst i krenuo za njim”, on je naglasio da su Srbi zato “jedno, gdje god se nalazili”.

Foto: SPC/RTRS