U CG registrovano preko 250.000 VOZILA: Za tablice po želji vozači plaćaju 600 EURA

    5 godina pre 2043 pregleda Izvor: kolektiv.me

U Crnoj Gori je ukupno registrovano 250.678 vozila

Najviše vozila je registrovano u Podgorici – 79.034, a najmanje u Šavniku – 336.

Kada govorimo o svim crnogorskim opštinama pojedinačno, taj broj varira od grada do grada:

Broj registrovanih vozila po opštinama (po abecednom redu) *** izvor MUP

A koji je postupak za registraciju vozila?

Zahtjev se podnosi Ministarstvu unutrašnjih poslova ili stanici za tehnički pregled vozila, a potrebno je priložiti i sljedeće dokaze o vlasništvu.

„Uz zahtjev za registraciju vozila prilažu se dokazi o vlasništvu: (račun ili ugovor, ako se vozilo prvi put registruje i prilikom promjene vlasništva); tehničkom pregledu, obaveznom osiguranju; carini/porezu na promet; porezu na upotrebu putničkih motornih vozila; posebnoj naknadi za korišćenje puteva; posebnoj naknadi za odvijanje saobraćaja i pružanje informativnih usluga, administrativnoj taksi; cijeni obrasca saobraćajne dozvole; cijeni registarske tablice. Stranka može da ovlasti stanicu za tehnički pregled vozila da preuzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice iz područne jedinice Ministarstva koja vrši registraciju“, objasnili su iz MUP-a.

U prethodnih 12 godina, veliko interesovanje je i za tablicu na kojoj je oznaku izabrao lično vozač.

Tako ih je do sada izdato ukupno 6.420 – najviše tokom 2018. godine (čak 1.272), a najmanje 2016. godine, kada su izdate samo 142 oznake koje je izabrao vlasnik lično.

Od početa ove godine, takvih registracionih oznaka je izdato 38. Vozače ovakvo zadovoljstvo košta, pa tako moraju izdvojiti trostruko više novca nego za „običnu“ registraciju.

„Cijena obrasca registrarske tablice iznosi za: motorno vozilo 10,00 i motocikl i teški tricikl 6, 00 eura, a za tablicu na kojoj je ličnu oznaku vozila izabrao vlasnik za: motorno vozilo 600, 00 i motocikl, teški tricikl, moped, laki tricikl i laki četvorocikl 200, 00 eura. Procedura registracije ovog vozila je ista kao za drugo vozilo, osim što se za ostala vozila na elektronski podržan način određuje lična oznaka vozila“, zaključili su iz MUP-a.

Na električni pogon je registrovano 174 vozila.