Sačuvajte svoju djecu od sebe

    5 godina pre 857 pregleda Izvor: pobjeda.me

Pjesnikinja Velisava Seka Metđonaj ocijenila je da je tužno gledati djecu u prvim redovima litija – kao predvodnike, koja se tako, na neodgovoran način, koriste kao sigurnosni štit za sve ono što ckveni kler radi iza leđa javnosti i naroda kojeg predvodi.

– Litije po Crnoj Gori podsjećaju na svilenu okupatorsku revoluciju, koja nimalo nije naivno pripremana, stoga što uvezena crkva koja je predvodi, ne radi to sama, već u sprezi sa predstavnicima dijela opozicionih stranaka iz Crne Gore, naročito sa državom koja se graniči sa Crnom Gorom, potpomognuti uplitanjem „majke Rusije“, a sve zarad očuvanja svojih interesa. Ako pogledamo kakvi se simboli nose na litijama, zaključićemo da sve to nevješto podsjeća na Krstaške ratove iz XI – XIII vijeka kada su mračne osvajačke sile harale svijetom – kaže ona.

Ističe da je tužno gledati đecu koju su postavili u prve redove litija.

– Kao predvodnike i koju neodgovorno koriste kao sigurnosni štit za sve ono što ckveni kler radi iza leđa javnosti i naroda kojeg predvodi. Uz poštovanje prema istinskim vjernicima, koji nijesu tako brojni u Crnoj Gori kako se to prikazuje na litijama, znamo dobro čemu služe ostali, kao što su „dobrovoljci“ koji uskaču kao hajduci zarad svojih sitnih i krupnih interesa, a navodno, sve to čine u ime vjere. Koji bi, kada bi došlo do nereda bili bezobzirno spremni baš tu maloljetnu nejač postaviti ispred sebe – smatra Metđonaj.

Pjesnikinja je apelovala na roditelje koji su, kako kaže, svoju djecu dobrovoljno, nesavjesno ili nesvjesno, prepuštili stihiji bezumlja, da se urazume i povuku ih sa ovog, prije svega, političkog protesta.

– Jedan je Bog, a crkva je vještačka tvorevina, koju je čovjek, a ne Bog napravio, da bi sveštenstvo što bolje kontrolisalo i manipulisali sa neznavenim narodom. Ne može vam crkva biti veća svetinja od Boga, a naročito ne od vaše djece, jer Bog nikada nije pominjao crkve, niti tražio dječiju žrtvu, a vi je sada dobrovoljno, kao žrtvu, nudite onima koji vam se iza leđa rugaju. Kumim vas Bogom, sačuvajte đecu od sebe i svoje zablude – poručila je Metđonaj.