Svečano otvoren rekonstruisani Dom kulture u Pljevljima

    6 godina pre 201 pregleda Izvor: pvportal.me

Rekonstrukcija objekta koštala je 5 miliona eura. Radovi su u završnoj fazi, a sa posljednjim izvođačem bili su ugovoreni u iznosu od milion i 37 hiljada eura.

U holu Doma kulture u Pljevljima svečanu vrpcu su presjekli predsjednikVlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić. Otvaranju Doma kulture prisustvovao je veliki broj zvanica a osim premijera otvaranju je prisustvovao i ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Bogat kulturno zabavni program održan je u velikoj sali. U programu su učestvovali polaznici Vrtića “Eko bajka” , Kulturno umjetnička društva “Volođa” i “Pljevlja” Gradski tamburaški orkestar, polaznici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Pljevlja, Nemanja Potparić na harmonici, glumac Izudin Bajrović i veliki hor koji su sačinjavali učenici osnovnih škola i vrtića “Eko bajka”. Oni su uz dirigentsku palicu Mehmeda Barjaktarevića izveli pjesmu “Da rata ne bude” i oduševili publiku.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić je u izjavi za medije nakon otvaranja rekonstruisanog Doma kulture istakao da je ovo veliki dan za Pljevlja i Pljevljake. On je izrazio uvjerenje da će otvaranje Doma kulture, kao značajne kulturne institucije, unaprijediti društveni život i omogućiti prve korake razvoja turizma u Pljevljima. Dodao je da je rekonstrukcija objekta koštala 5 miliona eura, a da su radovi u završnoj fazi, sa posljednjim izvođačem bili ugovoreni u iznosu od milion i 37 hiljada.

Predsjednik Vlade Duško Marković je istakao da je ovo jedan od najimpresivnijih objekata društvene infrastrukture u Crnoj Gori, moguće i u regionu.

„Vjerujem da je vrijeme koje smo čekali, ono je otprilike trajalo desetak godina, bilo opravdano i da danas imamo trajnu vrijednost i za grad Pljevlja, za građane Pljevalja, za umjetnike, za kulturne stvaraoce, za mlade ljude, ali imamo i trajnu vrijednost za Crnu Goru“ – poručio je premijer.

Marković je izrazio uvjerenje da će Pljevlja ovim Domom dobiti na kvalitetu, atraktivnosti, unapređenju svojih kulturnih i ukupnih vrijednosti, ali i biti u prilici da to pretvori u novi kvalitet za građane i grad u cjelini.

Na pitanje novinara da li će građani Pljevalja dobiti ekološku naknadu, premijer je istakao je da Pljevlja imaju ogroman potencijal i da ne treba da žive od naknada. Vlada će se u saradnji sa Opštinom i predsjednikom Opštine uraditi sve da se stvori nova vrijednost, profit, čista životna sredina, nova radna mjesta i kvalitetan život. Dodao je i da u Crnoj Gori ne treba da se živi od naknada već od rada i vrijednosti, kao i da građani Pljevalja imaju resurse, sposobnost, znanje i da su vrijedni.

Komentarišući požar u Televiziji Pljevlja predsjednik Marković nam je rekao da je Vlada odobrila samo prvu, interventnu pomoć i dodao da će pomoći i u sanaciji objekta, nabavci bolje opreme i obezbjeđivanju boljih uslova rada. Naglasio je i da je važno je da nije bilo žrtava, a sve drugo će se stvoriti i napraviti kada postoje odgovorni i posvećeni ljudi.