Popović-Samardžić: U Njemačku odlazi 20-ak ljekara, spremaju papire i uče jezik

    5 godina pre 658 pregleda Izvor: Pobjeda

Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekara, a 20-ak ljekara se već sprema za odlazak, tvrdi predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Smatra da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj koji će na snagu stupitu od 1. marta 2020. 

NOVI ZAKON

Ovaj akt reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, prema kojem se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

– Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu se zahvaljujući ovoj novini pripremaju za odlazak. Neki su čak u završnoj fazi pripreme papira, neki su u fazi intenzivnog učenja njemačkog jezika… Nemamo uvid u planove svih 1.700 doktora, ali naš utisak je da Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekarskog kadra. Posljedice su ozbiljne. Ko bude imao novca, liječiće se u inostranstvu, ko ne bude imao novca, plašimo se da će javno zdravstvo biti toliko urušeno da ćemo i za ovim vremenima žaliti – rekla je Popović-Samardžić.

POLOŽAJ

Ocjenjuje da država ne radi dovoljno kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika.

– Javni zdravstveni sistem očigledno nije na listi prioriteta ove Vlade iako je unapređenje javnog zdravstva jedan od ključnih interesa građana. Nije adekvatno. Povećanje od devet odsto je povećanje u iznosu od 50 do 80 eura. Svaki doktor medicine treba imati imati minimalnu platu 850 eura umjesto današnjih 550, specijalisti ne bi trebalo imati nižu osnovu platu od 1-100 eura, a subspecijaliste ne nižu od 1.200 eura – kategorična je Popović-Samardžić.

To što naši ljekari biraju Njemačku kao svoju radnu destinaciju ne čudi ako je poznato da najveće plate u zemlji imaju iskusniji doktori koji godišnje zarađuju oko 115.320 eura bruto, dok doktori specijalisti zarađuju 80.720 eura bruto godišnje.

Broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj je 1,4 miliona. Stručnjaci smatraju da će toj zemlji do 2030. godine nedostajati šest milion radnika. Državljani Crne Gore trenutno čekaju tri do četiri mjeseca na radnu vizu.