Za tri mjeseca u kasi svega dva miliona

    7 godina pre 89 pregleda Izvor: pvportal.me

Opštinski budžet planiran je na iznos od 17 miliona i 939 hiljada eura. Do 13. aprila u opštinsku kasu slilo se nešto više od dva miliona, tačnije iz lokalne uprave nam je u petak, 13. aprila, saopšteno da do kraja radnog vremena taj iznos ne može preći 2.100.000 eura. Od zaposlenih u lokalnoj upravi saznali smo da punjenje opštinske kase ide jako loše, kao i da nema nekih značajnijih naznaka da će se taj priliv u narednom vremenu značajnije popraviti

A koliko je zaista teška finansijska situacija u lokalnoj upravi najbolje govori podatak da zaposlenima još nije isplaćena plata za prošli mjesec. Zaposleni kažu da im se u poslednja dva mjeseca, upravo zbog loše finansijske situacije, plate isplaćuju nakon 16. u mjesecu, odnosno kada na račun legnu sredstva i Egalizacionog fonda, koja se u opštinski budžet uplaćuju 15. u mjesecu. Oni se nadaju da će tako biti i sada i da će platu dobiti u ponedjeljak ili eventualno utorak. Inače, u lokalnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima kojima je Opština osnivač, praksa je da se plate zaposlenima isplaćuju početkom mjeseca.

Podsjetićemo, aktuelni predsjednik Opštine Mirko Đačić je u decembru prošle godine saopštio da je 2017. godina bila jedna od najuspješnijih godina za opštinske finansije, te da je budžet rezlizovan u iznosu od 12 miliona i 487 hiljada eura i ako je bio planiran u iznosu od 21 miliona eura. Đašić je naglasio i da je tih 12 i po miliona „najbolji priliv sredstava u opštinski bu-džet u poslednjih deset godina”. Tom prilikom, Đačić je naglasio „da u narednim godina dolaze teža vremena”, te da je stoga budžet za 2018. godinu projektovan na iznos od nepunih 18 miliona.

Inače, lokalna uprava je u finansijske probleme zapala u vrijeme mandata Filipa Vukovića, koji je bio predsjed Opštine u periodu od 2006. do 2011. godine. U vrijeme dolaska Vukovića na čelo Opštine, budžet je bio u suficitu 1.287.000 eura, a po odlasku Vukovića ostali su dugovi od 20. 249.000 eura. Kolika je bila opasnost da račun lokalne uprave bude blokiran 2011. go-dine najbolje govori podatak da je prilikom dolaska Miloja Pupovića za predsjednika Opštine postajalo 213 presuda spremnih za izvršenje i naplatu duga od Opštine. Lokalna uprava na če-lu sa Pupovićem nije uspjela da izmiri sve Vukovićeve dugove, ali je održala kakvu-takvu finasijsku stabilnost.

Aktulni predsjednik Opštine Mirko Đačić u prethodne dvije godine uspio da vrati nekoliko miliona dugova i da ne podiže nove kredite, ali je lokalna uprava zbog neizmirivanja obaveza i gomilanja dugova opet u minusu oko dvadeset miliona eura.

Kasni is plate premija stočarima

Kako smo saznali od predsjednika seoskih mjesnih zajednica, naknade za rad predsjednika MZ, koje iznose svega 55 eura, Opština nije isplaćivala već četiri mjeseca. Isto tako ni premije za otkupljeno mlijeko nijesu is plaćene stočarima za četiri mjeseca ove godine.