Mještani spokojni samo kad kiša pada

    7 godina pre 88 pregleda Izvor: pvportal.me

Mještani naselja Gradac apeluju da se preduzmu neophodne mjere na zaštiti ovog naselja i građana od prašine koja dolazi sa deponije jalovišta rude olova i cinka. Oni naglašavaju da su prije nekoliko dana ogromne količine prašine pale po naselju, pa je oblak prašine nošen vjetrom pokrio praktično čitavo naselje. Ističu da je situacija kritična u danima kada nema padavina.

Od prašine smo spokojni samo kada kiša pada. Čim sunce ogrije i vjetrovi počnu da duvaju naselje pokrije prašina da iz kuća ne možemo izaći kaže predsjednica MZ Gradac Olivera Despotović.

Ona naglašava da problem i suviše dugo traje i da ga je neophodno što prije riješiti jer se u naselju Gradac više ne može živjeti.

– Ne znam kako niko decenijama nije ne pokušao da riješi ovaj problem, kazala je Despotović izrazivši žaljenje što ovakva situacija najviše pogađa djecu.

Deponija jalovine je formirana u periodu od 1954. do 1987. godine, kada je jalovina odlagana tokom rada Rudnika olova i cinka Šuplja stijena. Nakon zatvaranja rudnika Šuplja stijena 1987. godine dato je obećanje da će deponija biti sanirana, ali od toga nije ništa urađeno.

Vlada Crne Gore stalno ponavlja obećanja da će za sanaciju biti utrošeno pet miliona eura od kredita Svjetske banke, ali ni od tog obećanja nema ništa.