Na nemaštinu i nevolje dobio još 25 eura obaveze

    7 godina pre 92 pregleda Izvor: pvportal.me

Iako je platio dug za električnu energiju u iznosu od 50 eura, Mile Marković iz pljevaljskog sela Vodno je obavezan da plati i Javnom izvršitelju 25 eura. To plaćanje ne bi bio problem da

Marković sa suprugom i troje djece ne živi od naknade za tuđu njegu koja iznosi oko 70 eura. Marković kaže da je vodio računa da mu dug za električnu energiju ne pređe 50 eura, ali je

Elektroprivreda ipak namirenje tog duga zatražila preko Javnog izvršitelja koji sada potražuje i 25 eura za svoje troškove.

  • Siguran sam da pojedina domaćinstva duguju po 500 i 600 eura ali ona nemaju problem koji imam ja. Vodio se računa da mi dug ne pređe 50 eura i nijesam se nadao da ću zbog 50 eura biti predat Javnom izvršitelju. Sada pored 50 eura za struju moram da platim i 25 eura za izvršenje, što je za mene više nego mnogo – žali se Marković i navodi da mu dvoje djece ide u srednju školu, a jedno u prvi razred osnovne škole i da jedva preživljavaju.

Marković kaže da je njegova supruga operisana od karcinoma, da se od bolesti oporavlja i da nije sposob na za rad, a zbog bolesti on je izgubio vid na jedno oko.

  • Supruga je svaki dan u obavezi da otprati našu najmlađu kćerku do škole koja je udaljena od kuće šest kilometara. Čeka je dok se nastava završi i opet se vrati sa njom jer ne možemo da pustimo dijete da samo ide. Za to vrijeme ja ostajem kod kuće da radim sve potrebne poljske radove. Živimo životom koji je više nego težak – priča Marković i pojašnjava da mu je svaka pomoć dobro došla ali i da mora da vodi računa o svakoj prispjeloj pari.
  • Siguran sam da bih i dalje redovno plaćao struju i da Elektroprivreda nebi od mene izgubila 50 eura. Nije mi ipak jasno zbog čega su na svu moju muku odlučili da mi uzmu i tih 25 eura, odnosno da me predaju Javnom izvršitelju. Zaposleni u Elektroprivredi imaju dobre plate i njima 25 eura ništa ne znači, ali meni koji se borim da prehranim petočlanu porodicu mnogo znači. Očigledno je da me oni ne razumiju, a ja im želim da oni nikada ne dođu u moju situaciju. Nadam se boljim vremenima, a premijeru Dušku Markoviću se javno zahvaljujem na ova-kvoj politici gdje oni koji imaju umnožavaju svoje bogastvo, a mi koji nemamo sve više padamo u siromaštvo – kaže Marković.

Obaveze moraju da se izmiruju

  • Kupci električne energije ne utužuju se u zavisnosti od iznosa duga, već u zavisnosti od broja neplaćenih računa. Shodno relevantnim zakonskim propisima, kupac se može isključiti sa mreže nakon jednog neplaćenog računa. Naime, kada kupac dobije račun, ima rok od osam dana da izmiri svoju obavezu po osnovu utrošene električne energije. Ukoliko to ne uradi, EPCG šalje opomenu. Ukoliko u roku od osam dana od dana prijema opomene kupac ne izmiri svoju obavezu, EPCG ima pravo da kupca isključi sa mreže. Sve ovo navedeno je i na pole-đini mjesečnog računa, tvrde u odgovoru iz Elektroprivrede i navode da je dug na spornom mjernom mjestu izmiren 20.03.2018.godine, odnosno nakon podnošenja prijedloga za izvršenje, obaveza je izvršnog dužnika da izmiri troškove u iznosu od 25 eura.
  • Ukoliko je potrošač korisnik socijalnih davanja, preko nadležnog Centra za socijalni rad može ostvariti subvenciju na račun za električnu energiju – saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.