Ćehotina: Nekad najbogatija rijeka, sada samrtnik kojeg čuvaju samo pljevaljski mohikanci

    7 godina pre 161 pregleda Izvor: pvportal.me

Nakon priče o rijeci Lim i katastrofalnom stanju obale, izabrali smo Svjetski dan voda da se pozabavimo obalama druge, nakon Lima, najveće pritoke Drine.

Ćehotina, ili, među Pljevljacima često izgovarana Ćeotina, ili Ćotina, duga je 125km i, za razliku od Lima, čiji je najveći problem smeće sa svih strana, ovu rijeku muče drugi problemi – tečni otpad.

Ukoliko obiđete rijeku nekoliko puta primijetićete da je svakog puta, gle čuda, drugačije boje i to zavisno od toga da li se u nju sipa rudnički otpad, nafta ili nešto treće.

Svjedoci smo da je samo ove i prošle godine objavljeno mnoštvo snimaka na kojima se jasno vidi da neko u Ćehotinu ispušta ukratko – sve i svašta. Za razliku od Lima, problem Ćehotine je tečni otpad, pa nije ni čudo što je na trećem mjestu po zagađenosti u ekološkoj Crnoj Gori, jer sav otpad završava u vodi. Na prvom mjestu je Vezišnica – pritoka Ćehotine.

Najsvježiji primjer ljudskog nemara je nedavna situacija na obali Ćehotine na putu Pljevlja – Bijelo Polje.

Naime, neko je riješio da uginulu stoku ukloni što dalje od svoje kuće, pa je ostavio na obali Ćehotine i to u dijelu odakle Pljevljacima stiže voda za piće!

Problem sa kojim ova rijeka muku muči, a, i svi oni koji žele da je zaštite, je ispuštanje nelegalnog otpada u korito iz pljevaljskog rudnika.

Nije ništa štetno, kažu, samo mulj. Na tim mjestima, ipak, i po nekoliko kilometara nizvodno, ribe više nema…

Vođene velikim kompanijama, i manje pljevaljske radnje krenule su istim putem – što je višak zna se gdje ide! Pa je tako nedavno objavljen i snimak ispuštanja prerađenog ulja u korito rijeke. Informacija informacije radi – jedan litar takve tečnosti zagadi milion litara vode!

Nekad su Pljevljaci pili vodu iz Ćehotine i kupali se u njoj. Sada, kažu, to više ne rade…

A ima i smeća na obalama Ćehotine. Ne fali.

Iako stariji mještani kažu da je stanje bolje nego prije nekoliko godina kada je čvrsti otpad posrijedi, naši reporteri obišli su gradski i prigradski dio i naravno, našli smo ono što smo i očekivali – prazne kontejnere, a smeće na sve strane i to kakvo!

Samo na jednom mjestu pronašli smo pravu deponiju pelena!

Iz SRK „Lipljen“ oglasili su se na današnji dan apelom Pljevljacima. Poručuju im da čuvaju ono što imaju, ne zagađuju i ne bacaju otpad u njihove ovde, jer ih samo tako mogu sačuvati.

Svjesni su da je i Ćehotina u teškom stanju, ali smatraju da ne boljuje od neizlječive bolesti. Može joj se, kažu vratiti nekadašnji sjaj.