Polovina opštinskog Agrobudžeta za razvoj stočarstva

    7 godina pre 94 pregleda Izvor: vijesti.me

U prethodne tri godine od pljevaljskih poljoprivrednika, godišnje je, u prosjeku, otkupljivano preko dva miliona i tri stotine hiljada litara mlijeka.

Iz ovogodišnjeg opštinskog agrobudžeta polovina sredstava od oko 300 hiljada evra opredjeljeno je za razvoj stočarstva.

Najviše novca izdvaja se za premije za mlijeko, 69 000 evra i uzgoj priplodnih junica i tov junadi, 60 000 evra.

U zadnje tri godine na prostoru pljevaljske opštine, otkupljeno je ukupno oko 7. 132. 000 mlijeka što je prosječno preko dva miliona i tri stotine hiljada litara mlijeka godišnje. Od preostalog mlijeka proizvodi se čuveni pljevaljski sir koji je od maja 2017. godine zaštićen oznakom porijekla. Opštinska subvencija po litru otkupljenog mlijeka je 3 centa, a i ove godine je Agrobudžetom predviđeno 69 000 evra za premije za mlijeko. Od sekretara Sekretarijata za privredu, Budimira Bajčetića saznali smo da je u prethodne tri godine podržano opremanje 35 mini-sirara i nabavka 118 aparata za mužu.

Bajčetić ističe da je za drugu najznačajniju mjeru u razvoju stočarstva, uzgoj priplodnih junica i tov junadi, za koju farmeri pokazuju veliko interesovanje, opredjeljeno oko 60 hiljada evra. U prethodne tri godine isplaćena je premija za

1 942 grla od toga, u 2017. godini 635 priplodnih junica. Sekretar Bajčetić poziva sve poljoprivrednike da se za detaljnije informacije obrate u Sekretarijat za privredu, Službu za poljoprivredu.