Elektroprivreda CG: Deponija Maljevac biće potpuno rekultivisana 2024. godine

    7 godina pre 120 pregleda Izvor: vijesti.me

U prezentaciji “Izazovi usklađivanja rada TE jedan sa Direktivom o industrijskom zagađenju i najboljim dostupnim tehnologijama” Ivan Mrvaljević iz EPCG govorio je i o projektu nastavka korišćenja i sanacije deponije Maljevac. On je kazao da je u okviru postojećeg detaljnog prostornog plana za TE lokacija Šumane predviđena za novu deponiju. Takođe postoji priča i o Potrlici kao mogućoj lokaciji, ali sve se razmatra kao mogućnost i svaki predlog mora proći sve moguće segmente dobijanja ekološke saglasnosti. Mrvaljević je kazao da je opština Pljevlja izrazila negativan stav u svojim komentarima na Nacrt zahtjeva za inegrisanu dozvolu za mogućnost korišćena Potrlice kao nove lokacije odlaganja pepela i šljake iz TE.

  • “Namjera EPCG je da do 2014. godine koristi postojeću deponiju Maljevac i da izvrši rekonstrukciju uz primjenu svih ekoloških mjera na deponiji. Trenutno se pepeo i šljaka odlažu na kasete 1 i 2 koje će u narednom period biti zatvorene i sanirane. Odlaganje će biti nastavljeno u kasetu tri, ali kroz drugačiji način, unutrašnjeg odlaganja. Sve ovo će biti finansirano iz kredita koje je država uzela od Svijetske banke”, kazao je Mrvaljević.

Ekološka sanacija deponije Maljevac je važan ekološki projekat i koštaće oko 19 miliona, a sastoji se iz tri segmenta.

  • “Osam miliona evra biće utrošenu na kasetu tri, osam miliona za sprovođenje svih ekoloških mjera, uključujući i mjere rekultivacije, a tri do pet miliona predviđeno je za otkup zemljišta i objekata u zaštitnoj zoni oko deponije”, istakao je Ivan Mrvaljević.