Za legalizaciju podnijeta 84 zahtjeva

    7 godina pre 88 pregleda Izvor: tvpljevlja.me

Po zvaničnim podacima u Pljevljima ima 3.000 nelegalno podignutih objeka, ali je dosad stiglo svega 84 zahtjeva za legalizaciju. Prema nacrtu opštinske odluke legalizacija će koštati od 0,49 do 58,54 eura po metru kvadratnom. U lokalnoj upravi kažu da se zahtjevi za legalizaciju mogu podnositi do 14. jula.

  • Predloženi iznos naknade po metru kvadratnom neto površine bespravno podignutog objekta iznosi u prvoj zoni 58,54 eura, u drugoj 50,73, u trećoj 40,98, u četvrtoj 31,22, a u petoj zoni 23,41 euro. U šestoj zoni naplata po metru kvadratnom je 0,49 eura – saopštili su iz lokalne uprave i objasnili da će legalizacija stambenih objekata moći da se plaća u 240 jednakih mjeseč-nih rata, kao i da se objekti drugih namjena mogu legalizovati plaćanjem naknade u 120 jednakih mjesečnih rata.

U svakom slučaju ova odluka treba da se nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta, nakon čega će ista biti konačna. U sali Skupštine opštine danas će biti održana i javna rasprava, gdje će građani moći da daju svoje primjedbe.

U naseljima Balibegovo brdo, Ševari i Guke ima najviše bespravno podignutih objekata, a vlasnici ističu da su predložene cijene previsoke, jer se računa kvadratura svakog podignutog sprata, što značajno uvećava iznos. S dru ge strane, lokalna uprava je na javnim licitacijama u zoni pet nudila placeve po cijeni od 11 eura po metru kvadratnom, ali na taj poziv nije bilo za-interesovanih građana. U istoj zoni sada se nudi legalizacija po 23,41 eura po metru kvadratnom. Slična je situacija i sa drugim zonama, što građani tumače kao pokušaj lokalne uprave da iskoristi činjenicu da su sada objekti podignuti i da građani moraju platiti njihovu legalizaciju. Građani tvrde da su cijene nekretnina u Pljevljima značajno pale, odnosno da se u naselju Guke nude kuće, novogradnja, po cijeni za metar kvadratni 180 eura.