DEMANTI Vasa Kneževića na neistine DIREKTORA doo Čistoća

    7 godina pre 118 pregleda Izvor: pvinformer.me

Reagovanje NVO „Da zaživi selo“ upućeno neistinitim optužbama Saše Ječmenice

Radi javnosti, kojoj se ovim putem izvinjavam zbog opterećivanja medijskog prostora sa ovom problematikom, reagujem kroz sledeće saopštenje a zbog pokušaja narušavanja javnog ugleda NVO „Da zaživi selo“ i mene kao ličnosti od strane Saše Ječmenice. Nadam se da ćete razumjeti moju potrebu da dokažem neistinite navode.

Saopštavam da je Saša Ječmenica, direktor DOO „Čistoća“, iznio niz neistinitih optužbi na račun NVO „Da zaživi selo“ i mene kao člana ove organizacije. Osnovno je znati da je projekat pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom sa seoskog područja kroz osposobljavanje za plasteničku proizvodnju“ realizovan u partnerstvu tri subjekta (NVO „Da zaživi selo“, NVO „Inkluzija“ i DOO „Čistoća“-RJ Zelenilo) i da je trajao 10 mjeseci. Između svih partnera su potpisani Ugovori o partnerstvu i obaveze za svakog pojedinačnog partnera. Ova činjenica govori mnogo za one koji hoće da razumiju i da shvate. Iznešene neistine direktora DOO „Čistoća“, iako je imao Budžet za pomenuti projekat, su sledeće:

  • Prva neistina: Pomenuti je iznio činjenicu da su za kancelarijski materijal bila obezbjeđena sredstva od 2000 eu. Istina je da je ova suma 500 eu. (četiri puta manja). Postoje dokazi u vidu računa.
  • Druga neistina: Pomenuti je iznio da je Naknada za medijsko reklamiranje 700 eura. Istina je 600 eu. Dokaz je Ugovor i račun o medijskom zakupu prostora na PVportalu.
  • Treća neistina: Pomenuti je iznio da je Naknada za iznajmljivanje bilborda 1.000 eura i da bilbord nismo uopšte ni uradili. Istina je 500 eu i bilbord je bio puna 2 mjeseca u centru grada (plaćeno Televiziji Pljevlja). (vidi sliku)

4. Četvrta neistina: Pomenuti je iznio da spot o projektu nikada nije ni urađen niti medijski predstavljen. Istina je da je spot urađen i da je emitovan preko Pvportala. Pogledati link sa PVportala: http://pvportal.me/2017/10/spot-za-projekat-ekonomsko-osnazivanje-osi-sa-seoskog-podrucja/ Na osnovu spota možete čuti izjave učesnika projekta, kao i partnera na projektu ispred DOO „Čistoća“-RJ Zelenilo, gospođe Olgice Otašević, koje demantuju navode direktora DOO „Čistoća“.

  • Saša Ječmenica je izjavio da praktični dio obuka za plasteničku proizvodnju nije obavljen u DOO „Čistoća“, što je jedino tačno, ali je to bila obaveza DOO „Čistoća“ na osnovu Ugovora o partnerstvu, koji je direktor potrčao da objavi u njegovom saopštenju, a ja ga opet ponavljam (vidi sliku)

U članu 4. Stav 1. se kaže da su obaveze partnera da obezbjedi praktičnu obuku. Znači DOO „Čistoća“ nije uradila svoju obavezu, iako nam je rečeno da je problem zbog toga što je najlon propao, zbog čega smo mi opredjelili budžetsku stavku od 1500 eu za nabavku najlona, koji je postavljen, ali i dalje se nije plastenik stavio u funkciju, što je bila obaveza DOO „Čistoća“. NVO „Da zaživi selo“ u saradnji sa rukovodiocem RJ Zelenilo, gospođom Otašević, odlučuje da dio praktične obuke obavimo u plastenicima na Poljoprivrednom gazdinstvu Cupara, kako bi uspješno završili projekat, pošto nije postojala volja od direktora da riješi problem zbog navodne zauzetosti oko MOSI igara. Dokaz o obavljenoj praksi na Poljoprivrednom gazdinstvu Cupara dostavljam kao dokaz. (vidi slike)

Ako nije postojao proizvodni procez u plastenicima (kao što je Ječmenica naveo), kako je onda moguće da DOO “Čistoća” upošljava 6 OSI na radno mjesto – radnik u plasteniku. Dokaz je

Ugovor o radu za 6 uposlenih OSI koje je direktor Ječmenica potpisao (vidi sliku). Pri tome, uposlene OSI su radili na javnim zelenim površinama i bili izloženi javnosti, iako im u

Ugovoru piše da su radnici u plasteniku. Na našu reakciju odgovoreno je da su se uposleni radnici složili sa tim.

A fotografije neuređenog plastenika, bez proizvodnog pogona, koje je Ječmenica kao direktor DOO „Čistoća“ objavio u prošlom saopštenju nimalo nisu pohvalne za njegov rad. DOO „Čistoća“ posjeduje dva plastenika a proizvodnje nikakve u njima nema (raste korov taman onako kao na fotografijama).

6. Šesta neistina: Direktor navodi da Naknada za obuku OSI lica od strane pravnika iznosi 600 eura. Istina je 300 eura. Dokaze posjedujemo.

  •  Što se tiče angažovanih lica za koordinatora i asistenta to je unutrašnja stvar NVO “Da zaživi selo” i NVO “Inkluzija”, koja je regulisana Ugovorom o partnerstvu između ove dvije organizacije. Svaka polemika koja su to lica od nekih trećih lica su bespredmetna i za njihov izbor odgovaramo samo Zavodu za zapošljavanje CG, kao donatoru, i nikome više. A što se tiče pomenutih plata za ta lica, u saopštenju Ječmenice nije napomenuto da su to bruto sume opredjeljene za period od 10 mjeseci (u okviru kojih se plaćaju doprinosi, porez i prirez), te su te sume znatno manje nego što ih je on naveo.
  • Direktor je iznio neistinu da smo fiktivno koristili i plaćali kancelarijski prostor. Upravo u tom prostoru smo održavali obuke za psihološko osnaživanje, za pisanje CV-a, za upoznavanje sa pravima OSI, teoretske obuke za plasteničku proizvodnju i dr. aktivnosti na drugim projektima. U pomenuti prostor su nas obilazili i iz Biroa rada Pljevlja i TV Pljevlja, što ima zabilježeno na Hronici Pljevalja i u Izvještajima o monitoringu. A to kod koga i gdje smo iznajmili poslovni prostor, i što je daleko od adrese stanovanja članova NVO i vašeg plastenika u ul. Dušana Obradovića je bespredmetno za polemisanje. Dokaz fotografija.
  • Svi ostali navodi direktora DOO “Čistoća” su bespredmetni sa stanovišta NVO “Da zaživi selo” i predmet su ispraznog lokalnog političarenja i mahalanja u svrhu narušavanja nečijeg ugleda. Neka ti je na čast, direktore tebi i onima koji te podržavaju u ovakvim prljavim poslovima.

Zaključak: Saša Ječmenica, kao direktor DOO “Čistoća”, previše se bavi političarenjem, umjesto da se bavi svojim poslom, u cilju narušavanja ugleda NVO “Da zaživi selo”, mene kao ličnosti, kao i drugih subjekata. Lično mu je dostavljen Budžet za ovaj projekat i pored toga je iznio neistine na račun pojedinih budžetskih stavki, kako bi preuveličao njegove navode. Ovim putem sam dokazao iznijete neistine od strane Saše Ječmenice, i ponovo ga pozivam da ako je i dalje ubjeđen u njegove navode, neka tuži NVO “Da zaživi selo” ili mene lično i na taj način pokaže da je on u pravu, a razlog više je i to što je upravo i pravni subjekt na kojem je on čelu bio partner na ovom projektu. U našem zajedničkom Ugovoru o partnerstvu u članu

  • piše jasno da u slučaju nemogućnosti sporazumnog rešavanja eventualnih sporova, sporove će rešavati nadležni sud. Sud, gospodine Ječmenica, a ne mahalanje po portalima. Valjda si iole neki pravnik, a ne mahaluša kao što se predstavljaš.

I na kraju, izjavljujem da po ovom pitanju neću više opterećivati javnost ma kakvu reakciju izazvao od strane Saše Ječmenice, jer je direktor pokazao svoj nivo i svoje namjere, koje ne želim više da dokazujem, izuzev na sudu.

Vaso Knežević,

NVO “Da zaživi selo”