Slab otkup stočare ostavio bez prihoda

    7 godina pre 100 pregleda Izvor: tvpljevlja.me

Stočari koji tokom prošle jeseni nijesu uspjeli da prodaju tovnu junad ostali su bez zarade. Kako kaže predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković, sve zarađeno otišlo je na kupovinu stočne hrane koja je znatno posku pjela. Živković kaže da će 2017. godina biti upamćena kao izuzetno teška i da ju je obilježila izuzetno hladna zima, sušno ljeto i potom slab otkup uz izu-zetno niske cijene.

  • Sasvim je sigurno da su oni stočari koji nijesu uspjeli rano da prodaju bikove ostali bez zarade. Bez zarade su posebno oni koji tek sad prodaju tovna grla ili koji još uvijek čekaju njihovu prodaju – naglašava Živković uz pojašnjenje da su upravo bikovi koji su ostali neotkupljeni tokom jeseni, pojeli zaradu svojih domaćina.

On navodi da je sijeno tokom zime najmanje tri puta poskupjelo, a poskupjele su i žitarice koje se koriste u prihrani tovnih grla.

  • Posao sa tovom bikova sve više liči na posao koji je unaprijed osuđen na propast. Podsjećam, 2015. godine cijena po kilogramu žive mjere bila je dva eura za bikove sa paše, a sa štalskog tova 2,1 euro. Već naredne, 2016. godine, otkupna cijena po kilogramu žive mjere za bikove sa paše pala je na 1,8, a sa štalskog tova na dva eura. Prošle godine cijena žive mjere bikova sa paše bila je od 1,4 do 1,7 eura, dok je sa štalskog tova otkupna cijena po kilogramu žive mjere iznosila 1,8 eura. Ako imamo jaku i tešku zimu, potom sušno ljeto i na kraju preniske otkup-ne cijene i veliki broj grla koji je ostao neotkupljen, onda niko ne može govoriti o zaradi – kaže Živković i tvrdi da uvoznički lobi guši domaću proizvodnju.

On navodi da u mesarama cijene mesa nijesu snižene i da su one u odnosu otkupni cijenu po kilogramu žive mjere, čak i previso ke.

– U svemu ovome nejasna je pozicija Ministarstva poljoprivrede koje ništa ne preduzima da pomogne stočarima kako bi mogli prebroditi nastalo stanje. Stočari svakodnevno očekuju reak-ciju ministarstva ali reakcije nema. Sada se govori o posticajnim mjerama u stočarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji. Te mjere su dobre, ali ako nemate kvalitetan otkup praćen kvalitetnim cijenama, a pritom taj otkup nije zagarantovan, onda su sve mjere unaprijed osuđene na propast – smatra Živković.

Iz kompanije „Goranović“ iz Nikšića kažu da su cijene otupa tovnih grla porasle i da oni trenutno bikove oktupljuju po cijeni od 1,7 do dva eura po kilogramu žive mjere.

Od pljevaljskih stočara smo saznali i da su trgovci Mesne industrije „Goranović“ jedini koji vrše otkup tovnih grla

Bez kamate kreditiraju mesnoprerađivačku industriju

Stočari na temu otkupa ne žele javno da govore jer se plaše da će na taj način naljutiti trgovce pa neće moći uopšte prodati tovnu junad i bikove. Stočari se ipak nadaju da će ovog mejseca naplatiti prodata grla, pa se tješe da im je manji gubitak čekati pare od klanica nego da su čitavu zimu morali držati bikove i trošiti stočnu hranu.

Ako pare za predata grla uskoro ne dobiju, kažu da će o ovom problemu i javno progovoriti jer „na ovaj način bez kamate kreditiraju crnogorsku mesnoprerađivačku industriju”.