PSI LAJU A KARAVANI PROLAZE Reagovanje NVO Da zaživi selo oročenom direktoru iz DOO Čistoća

    7 godina pre 152 pregleda Izvor: pvinformer.me

NVO „Da zaživi selo“ je negativno pomenuta u reagovanju oročenog direktora DOO „Čistoća“ i zbog toga je pomenuti pokušao da naruši javni ugled ovog pravnog lica, zbog čega bi mogao u sudskom postupku da odgovara novčanom naknadom štete (član. 209. Zakona o obligacionom pravu).

Naime, oročeni direktor je već u nekoliko navrata pokušao da naruši javni ugled NVO „Da zaživi selo“ tj. „nenamjensko trošenje“ budžetskih sredstava od strane NVO „Da zaživi selo“ (navedeno u njegovom saopštenju upućeno Demokratama), ali bezuspješno. Evo i redosleda njegovih radnji:

  • Oročeni direktor DOO „Čistoća“ pisao je dopis ZZZCG i direktoru Sulju Mustafiću o zloupotrebi državnih sredstava u cilju sticanja lične koristi od strane NVO „Da zaživi selo“ i zloupotrebi OSI. ZZZCG je naložio kontrolu i monitoring NVO i ustanovljeno je da je sve u skladu sa planom budžeta. Nakon toga, NVO-u se odobravaju nova sredstva i novi Javni rad od strane ZZZCG, a u suprotnom bi bili diskvalifikovani i morali bi vratiti predhodno dobijena sredstva.
  • Kako bi napravio problem NVO-u, neosnovano otpusta jednu OSI iz radnog odnosa koja je uposlena na osnovu Ugovora o partnerstvu između NVO „Da zaživi selo“ i DOO „Čistoća“. Drugu uposlenu OSI kažnjava odbijanjem dijela od plate. Treba napomenuti da bruto plate tih uposlenih OSI finansira NVO preko donacije ZZZCG i nisu na trošku DOO. Ovaj slučaj je već predmet Osnovnog suda u Pljevljima i o istom ćemo izvjestiti detaljnije javnost nakon presude.
  • Oročeni direktor ne odustaje, prijavljuje isti slučaj u MUP Pljevlja i prijeti krivičnom prijavom. Nadležni provjeravaju o čemu se radi sa nadležnima iz Biro rada Pljevlja i isti odustaju od daljih koraka kao neosnovano.
  • Preko lažnih profila na fejsbuku širi lažne priče, u saradnji sa nekolicinom njegovih podrepnih muva iz DOO „Čistoća“, u cilju narušavanja javnog ugleda NVO i mene kao ličnosti.
  • Počinje javno prozivanje NVO kroz saopštenje upućeno Demokratama, ali sada pod svojim imenom i prezimenom (što je napredak). Samo ne znam kakve veze ima režija jedne političke partije sa radom NVO-a, kako on navodi u saopštenju.

Ono što ne zna oročeni direktor jeste da NVO ne pripada javnom sektoru (kao što pripada preduzeće za koje je on oročen da ga vodi), i kao takva nije dužna ni oglas da raspiše a kamoli da podnosimo račune pomenutom o uposlenim licima na projektu. Dužni smo samo da podnesemo račun finansijeru, što je i urađeno i u potpunosti odobreno i ocjenjeno kao uspješno realizovan projekat. U pomenuto se oročeni direktor može i uvjeriti na Birou rada Pljevlja ili u ZZZCG.

Savjet oročenom direktoru: Ako oročeni direktor zna za pronevjeru državnih sredstava neka procesuira NVO „Da zaživi selo“ na pravoj adresi (sud), a ne ko mahaluša da priča i piše naokolo i po portalima. U suprotnom NVO „Da zaživi selo“ će procesuirati oročenog direktora za narušavanje javnog ugleda.

Na kraju, žao mi je izgubljenog vremena posvećenog ovom propalom slučaju, koji je uzgred rečeno najveći minus DPS-a u ovom mandatnom periodu. Ovakvi slučajevi će se i dalje ponavljati sve dok narod bude birao partije a partije ljude. Kada narod bude birao pojedince, ovakvih i sličnih neće biti ni na mapi, i kada ne bude po sistemu: „Izabrali smo direktora, sad možemo i Konkurs da raspišemo“.

NVO „Da zaživi selo“ je od 2009. godine ispratila mnoge političke garniture, i sa skoro svima uspostavljala korektan odnos u cilju javnog interesa, a tako će biti i u buduće, bez obzira koja je politička partija vladajuća. Ako kome nismo pomogli, nismo mu ni odmogli, za razliku od pomenutog direktora (sudeći po redu zaposlenih iz DOO „Čistoća“ ispred advokatske kancelarije Golubović).

No, psi laju a karavani prolaze.

Vaso Knežević, član NVO „Da zaživi selo“