Kotlarnica se seli u Radosavac

    7 godina pre 117 pregleda Izvor: tvpljevlja.me

ZAINTERESOVANE kompanije do 12. marta mogu da dostavljaju ponude za izgradnju nove gradske toplane u Pljevljima, nakon što je Direkcija javnih radova, po četvrti put, prolongirala rok za dostavljanje ponuda. Iz lokalne uprave ranije su saopštili da je rok pomjeren zbog velike zainteresovanosti izvođača i velikog broja pitanja u vezi sa realizacijom investicije vrijedne oko pet miliona evra.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić je nedavno ocenio da je neophodna izgradnja toplane, bez obzira da li će se raditi toplifikacija grada iz Termoelektrane Pljevlja.

  • Ono što jeste najvažnije je da smo pojedine ljude pa i na najodgovornijim adresama uvjerili u potrebu gradnje ove mini-toplane. Grad nikada ne smije ostati bez svog izvora grejanja. Može da se desi da Termoelektrana stane dva meseca i da radijatori u gradu ostanu hladni. To ne bi bilo dobro – kazao je nedavno Đačić.

U prvoj fazi gradila bi se toplana kapaciteta 6,5 megavata iz koje će moći da se zagrijeva oko 65.000 metara kvadratnih prostora. Trenutno se iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj grijeje oko 30.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, uglavnom u centru grada.

Izgradnja toplane na način predviđen tenderom, najlošije je rešenje, jer se ne radi planski i stručno. Kotlovi su gabaritni i teško ih je naknadno ugraditi, što poskupljuje projekat za najmanje pola miliona evra, ocenio je ranije stručnjak Nijaz Varevac Šahović, koji je godinama u Nemačkoj radio za tamošnju vladu, Privrednu komoru i EU i bio angažovan na brojnim ekološkim projektima.

Nova gradska toplana trebalo bi da se gradi u naselju Radosavac. Njenom izgradnjom u značajnoj meri bio bi smanjen problem zagađenja vazduha u Pljevljima. Toplana bi radila na biomasu i imala dva dimnjaka visine 20 do 25 metara sa elektrofilterima. Realizacijom projekta bila bi zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha na gradskom području.

ODLAGANjE

Poziv je prvi put objavljen 4. decembra prošle godine i ponude su se mogle dostavljati do 27. decembra. Nakon tog roka otvaranje ponuda je odloženo do 23. januara ove godine, zatim do 6. februara, pa onda i do 20. februara.