U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je Pljevljima potrebna jedna klanica

    7 godina pre 98 pregleda Izvor: vijesti.me

Agrobudžet za ovu godinu od oko 40 miliona eura, koji je za 26,8 odsto veći od prošlogodišnjeg i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj poljoprivrednog sektora, unapređenje uslova života na selu, otvaranje novih radnih mjesta i usvajanje novih standarda. Tokom predstavljanja Agrobudžeta za 2018. bilo je brojnih pitanja, ali ono što je interesantno niko od prisutnih nije postavio pitanje zbog čega pljevaljski mesari, ako žele da svježe meso legalno prodaju kupcima, stoku na klanje moraju da odvoze u Bijelo Polje.

Gojko Babović iz Službe za selekciju stoke, nakon promocije Agrobudžeta za ovu godinu u sali SO Pljevlja, kazao je novinarima da kada je u pitanju klanje i prerada mesa proizvođači iz Pljevalja i sjevera Crne Gore išli kroz jedan proces, registraciju ovčije stelje i registraciju tradicionalne goveđe pršute. Babović je pojasnio da je taj projekat u fazi realizacije kroz projekte koje realizuje Ministarstvo. On je istakao da u Ministartsvu pokušavaju da urade tu derogaciju u dijelu smanjivanja minimuma i odobravanja klanica na gazdinstvu, kako bi klanje uveli u legalne tokove i kako bi preradu omogućili u manjim objektima koji su dovoljni za preradu, shodno broju grla koliko proizvođač uzgaja na svom gazdinstvu.

  • Nadam se ćemo do kraja ove godine i taj problem riješiti. Kroz IPARD svi oni koji su zainteresovani za gradnju većih klanica mogu da se jave. Još jedan poziv svim proizvođačima koji bi mogli nešto tako da iznesu u Pljevljima, da se jave i ostvariće podršku od 50 posto povraćaja sredstava. Pljevljima zaista treba jedna klanica, jer kao što vidite sve je teže i sve su zahtjevni naši predpristupni zahtjevi ka Evropskoj uniji. Vremenom ćemo morati da uđemo u tokove i koljemo životinje u klanici. Ima prostora za klanicu u Pljevljima, pa ko voli neka izvoli i neka se javi za sve ovo – kazao je Babović nakon predstavljnja Agrobudžeta za ovu godinu.