Akademski centar bez akademaca

    7 godina pre 87 pregleda Izvor: vijesti.me

Sjedinjene Američke Države su preko svoje ambasade u Podgorici su 2008.godine u adaptaciju objekata i realizaciju programa studiranja u Pljevljima uložile 72.000 eura, a lokalna uprava sa donatorima gotovo 60.000 eura. Ipak, od projekta Akademskog centra u Pljevljima sada nema ništa iako je lokalna uprava, 2008. i 2009. godine, u adaptaciju prostora potrošila preko miliona eura, pokrenuti su brojni studijski programi, a potom se čitav projekat ugasio.

Akademski centar je osnovan u vrijeme kada je predsjednik Opštine Pljevlja bio Filip Vuković (DPS), a namjenu sa studijskim programima okončano je upravo kada je DPS po drugi put došao u Pljevljima na vlast, odnosno nakon što je 2014. godine za predsjednika Opštine izabran Mirko Đačić.

U lokalnoj upravi kažu da se prostor Akademskog centra sada koristi za druge namjene, ali naglašavaju da postoje i prostori koji su prazni, odnosno koji se ne koriste

  • U prostorijama Akademskog centra smještena je Služba za izgradnju i razvoj, dok je jedan dio prostora dat na korišćenje Nižoj mužičkoj školi. Tu je smještena i Međurepublička kulturna zajednica – saopštenu je u lokalnoj upravi uz objašnjenje da se i dalje vodi računa o održavanju projekata.
  • Ne isključujemo mogućnost da se opet u Akademskom centru obnove programi za studiranje, ali napominjemo takve projekte lokalna uprava više ne može finansirati – naglašavaju iz lo-kalne uprave i ističu da je objekat studenskog kluba sada u potpunosti prazan i da ga ne koristi ni jedna služba.