Seoska škola pred urušavanjem

    7 godina pre 111 pregleda Izvor: pvinformer.me

Mještani pljevaljskog sela Crljenice uputili su zahtjev rukovodstvu Osnovne škole „Ristan Pavlović“ da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju područnog odjeljenja u ovom selu čiji se objekata nalazi u izuzetno lošem stanju. Predsjednik MZ Crljenice Darko Gačević ističe da su na školskom objektu u ovom selu polomljeni prozori, krov prokišnjava, nema mokrog čvora a postoji opasnost i da se dimnjak uruši, čime su direktno ugroženi životi učenika.

Gačević navodi da su uslovi za školarce jako loši, da bi bilo dobro izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju čitavog školskog objekta jer bi to bio podstrek za mlade ljude da ostaju na selu.

– Svjesni smo da je to veliki finansijski izdatak, ali je neophodno stvoriti uslove za rad učitelja i za učenje učenika. Želeći u tom pravcu napredak učinili smo prvi korak i obratili se matič-noj školi u čijem sastavu radi i škola u Crljenicama. Na njima je da se za pomoć obrate nadležnom ministarstvu – kaže Gačević i ističe da ako se nešto hitno ne preduzme da će sudbina škole u Crljenicama biti ista kao sudbina škole u Adrovićima.

  • Školski objekat u selu Adrovići se urušio, a naredne školske godine može se urušiti i objekat u Crljenicama gdje sada nastavu pohađa pet učenika iz sela Adrovići. Pitanje je ako se to desi i gdje će nastavu pohađati naša djeca – ističe Gačević.

Područno odjeljenje škole u Crljenicama radi do pet razreda, a stariji učenici svakodnevno do matične škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima putuju školskim prevozom. Selo Crljenice je od Pljevalja udaljeno oko deset kilometara.