GERONTOLOŠKA USTANOVA OVE GODINE POČINJE SA RADOM, ANKETA POKAZALA Stari neće u ustanovu na Breznici

    7 godina pre 87 pregleda Izvor: pvinformer.me

Otvaranje Doma za stara lica u Pljevljima planirano je u ovoj godini ali jedan broj Pljevljaka koji su smješteni u gerontološke ustanove u Bijelom Polju i Risnu ne želi da se vrate grad pod Golubinjom. U pljevaljskom Centru za rad i socijalno staranje nijesu demantovali ovu informaciju, kazali su da takvih lica ima u ustanovama u Bijelom Polju i Risnu ali nijesu mogli reći koliko se korisnika gerontoloških ustanova izjasnilo da ne želi povratak u Pljevlja.

  • Trenutno u domovima za stara lica u Bijelom Polju i Risnu imamo 25 osoba – kazala je direktorica pljevaljskog Centru za rad i socijalno staranje Branka Danilović. Ona je pojasnila da svi oni koji budu željeli da se smjeste u pljevaljski Dom za stara lica imaće priliku da dobiju smještaj u ovoj ustanovi.
  • Prilikom anketiranja starih lica u domovima u Risnu i Bijelom Polju ima onih koji su se izjasnili da žele da ostanu u ustanovama u kojima su i dosad boravili – kaže Danilovićeva. U Plje-vljima se inače informacija da mnoga stara lica ne žele povratak u grad na Breznicu, komentarišu na taj način, da stari ne žele povratak zbog izuzetno loše ekološke situacije. Istini za volju i Bijelom Polju ima gotovo magle kao i Pljevlja, ali se u tom gradu ne osjeća neprijatan miris smoga. S druge strane stari koji su smješteni u domu Grabovac u Risnu imaju značajno bolju klimu, odnosno život bez magle, vlage i zatrovanog vazduha.

Poseban problem je taj što je objekat Doma za stare u Pljevljima izgrađen na obali rijeke Breznice gdje je izražena velika vlažnost a u zimskim mjesecima i hladnoća.

Dom za stara lica u Pljevljima ove godine će biti sigurno otvoren jer je planom za javne nabavke predviđeno da se za rad ove ustanove obezbijedi 444.000 eura.

Najznačajnije nabavke su dva kotla za kotlarnicu, ukupne vrijednosti 152 hiljade eura. Za hranu, piće, duvan i povezane proizvode predviđeno je 100 hiljada. Pritom će se nabavljati me-deicinska oprema i aparatura fizikalne terapije u vrijednosti od 50 hiljada eura, sanitetski materijal i lijekovi 16 hiljada, sredstva za održavanje higijene 15,5 hiljada, a određeni iznosi će se izdvojiti za kuhinjsku opremu i ostale potrebe.

Za dva službena auto mobila 35.000

Planom javnih nabavki predviđeno je i nabavka dva službena automobila. Njihova vrijednost je procjenjena na 35 hiljada eura, ali planom nije navedeno za koje će potrebe služiti ovi auto-mobili.