SINDIKAT Rudnika uglja se protivi smanjenju cijene uglja za potrebe TE

    7 godina pre 90 pregleda Izvor: vijesti.me

Nakon što su manjinski akcionari Elektroprivrede poručili da je neophodno obezbijediti nižu cijenu uglja za potrebe Termoelektrane, iz Sindikata Rudnika uglja pozvali su predstavnike EPCG da javno saopšte po kojoj cijeni plaćaju ugalj iz Berana, a po kojoj ugalj iz pljevaljskog rudnika. Iz sindikata Rudnika uglja pozdravljaju inicijativu svih onih koji pozivaju da se otvore novi kopovi u Matarugama i Maoču, kao i na drugim lokacijama, ali istovremeno upozoravaju da o tim poslovima mogu da govore jedino ljudi iz struke i nauke, a nikako samozva-ni eksperti. Sindikalci upozoravaju da je cijena uglja već dugo nepromijenjena, da je preniska i da se ne može dalje smanjivati.

– Neshvatljivo je da Elektroprivreda traži umanjenje cijene uglja za Termoelektranu, posebno ako se zna da cijena uglja miruje dvadeset godina, a da se cijena struje iz godine u godinu po-većava. Logično je pitati po kom osnovu to traže s obzirom na to da je Termoelektrana najsigurniji proizvođač struje u svim uslovima, sušnim i drugim, da je cijena struje niža nego uvozne struje – navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik sindikata Miloš Obrenić uz napomenu da su tvrdnje predstavnika Elektroprivrede, posebno manjinskih akcionara, neosnovane.

Obrenić se osvrnuo na cjelokupan odnos Vlade Crne Gore prema Rudniku uglja i Pljevljima, poručivši da se u razvijenom svijetu ne postupa onako kako se Vlada ponaša prema Pljevlji-ma. Prema njegovom mišljenju, nigdje u svijetu nije zabilježeno da Vlada povećava PDV i uvodi akcize, a da se pritom traži smanjenje cijene uglja.

– Sindikat ocjenjuje da su Pljevlja privredna kolonija Crne Gore, a priču Vlade o Drugom bloku Termoelektrane vidimo kao šarenu lažu jer nam je poznato da su Pljevljaci čestit i dobar na-rod i da je takve najlakše prevariti, pa makar i fabrikom čokolade. Rudari dobro znaju što su apetiti raznih profitera i privrednih lešinara usmjereni baš na Rudnik uglja jer je to jedino zdra-vo preduzeće u Crnoj Gori, ako ih uopšte ima, sa sigurnom budućnošću – navodi Obrenić.

U septembru prošle godine izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić je saopštio da je plan poslovodstva da se do 2025. godine cijena uglja sa 25 eura po toni, za potrebe Termoe-lektrane spusti na 16 eura. Takve izjave izazvale su negodovanje brojnih predstavnika opozicionih partija jer je cijena uglja za širo ku potrošnju 57 eura po toni, a sve je veća potražnja za pljevaljskim ugljem. Smanjivanje cijene uglja u pljevaljskim političkim krugovima, nevladinim organizacijama i sindikatu ocjenjuju kao novu pljačku Rudnika uglja, ali i kao pljačku čita-vog pljevaljskog kraja.

Potom je iz Rudnika uglja, prije sedam dana, saopšteno da se sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine akcionara povlači razmatranje Odluke o utvrđivanju smjernica za zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci uglja sa Elektroprivredom Crne Gore, za potrebe Termoelektrane Pljevlja. Iz ove kompanije je poručeno da će se na današnjoj sjednici razmatrati Odluka o usvajanju smjernica Odboru direktora za sačinjavanje obrazloženog mišljenja o uslovima, vrsti i visini naknade za preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja, u vezi sa objavljenom Odlukom o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu RUP-a od strane Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić.

Očigledno je da će se do nove odluke o cijeni uglja za potrebe Termoelektrane priča nastaviti, ali će se još čekati na ovu odluku.