Uložiti u remont 61 milion, ili slijedi katanac za TE

    7 godina pre 116 pregleda Izvor: vijesti.me

Za prilagođavanje rada Termoelektrane Pljevlja (TE) sa ekološkim standardima potrebno je 61,37 miliona eura, kako bi postojeće postrojenje moglo nastaviti sa radom nakon 2022. Pro-gram mjera potrebno je realizovati do 2024. godine, a nepoštovanje godišnjih obaveza moglo bi da dovede do ukidanja dozvole i zabrane rada ovog preduzeća.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je uslovnu intergisanu dozvolu TE Pljevlja, na preporuku Vlade. Agencija će EPCG, kao operateru, ukinuti dozvolu, ukoliko ne ispuni predviđene godišnje obaveze prema Programu mjera prilagođavanja rada postojećeg postrojenja.

Koliko je novca potrebno EPCG da prilagodi rad pljevaljskog zagađivača sa ekološkim standardima u narednih sedam godina, navedeno je u Programu mjera prilagođavanja rada postoje-ćeg postrojenja ili aktivnosti propisanim uslovima, koji je objavila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, zajedno sa Nacrtom integrisane dozvole EPCG za rad TE Pljevlja i obavlja-nje aktivnosti proizvodnje električne i toplotne energije na lokaciji Kalušići u Pljevljima.

Programom je predviđeno da se u ovoj godini započne i završi postupak izradae projektne dokumentacije – idejnog projekta ekološke rekonstrukcije i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, vrijednosti 750.000 eura. Cilj ove mjere je, kako se navodi, izrađena tehnička dokumentacija u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, te vrednovanje mogu-ćih direktnih i indirektnih uticaja projekta na životnu sredinu.

U ovoj godini planirana je i revizija idejnog projekta i dobijanje saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, za koje je potrebno 200.000 eura. Konkretno, za reviziju idej-nog pro jekta neophodno je 180.000, a za odlučivanje o davanju saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu još 20.000 eura.

Do naredne godine EPCG mora obezbijediti građevinsku dozvolu za izvođenje radova rekonstrukcije, za koju nijesu potrebna novčana sredstva.

Najskuplji segment realizacije mjera usklađivanja sa ekološkim propisima jeste izrada glavnog projekta i realizacija ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koja će se realizovati do 2022. a za šta će biti utrošeno 40,46 miliona eura.

U periodu do 2019. treba da se izradi glavni projekat. Tokom naredne godine kao mjera je propisana izrada tehničke dokumentacije u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, revizija glavnog projekta. Do 2022. vršiće se stručni nadzor nad realizacijom projekta, a u istom periodu gradiće se postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (DeSOx). Jed – na od mjera koja će se realizovati kontinuirano do 2022. je i smanjenje emisija SO2 na nivo granično dozvoljene vrijednosti.

Od 2020. do 2022. EPCG će morati da radi na rekonstrukciji/izgradnji postrojenja za redukciju azotnih oksida u izlaznim dimnim gasovima (DeNOx), u cilju smanjenja emisija NOx na ni-vo granično dozvoljene vrijednosti. Za ovaj period određena je i mjera poboljšanja rada/rekonstrukcije elektrofiltera, u cilju smanjenja emisija čvrstih čestica na nivo granično dozvoljene vrijednosti. U periodu od 2019. do 2022. planirana je gradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Definisana je i mjera rekonstrukcije rashladnog tornja (sa uklanjanjem azbesta), po-tom rekonstrukcija mazutne stanice za prelazak na lako lož ulje i pomoćne kotlarnice. Od naredne godine radiće se na rekonstrukciji unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake.

Za projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac potrebno je 19,31 miliona eura, u cilju smanjenja uticaja deponije na životnu sredinu.

U programu se navodi da je za izradu glavnog projekta nastavka odlaganja prve fazne rekultivacije deponije Maljevac potrebno 298.000, a za reviziju glavnog projekta 15.000 eura. Za eksproprijaciju je za prošlu i ovu godinu namijenjeno pet miliona, u cilju smanjenja uticaja deponije na lokalno stanovništvo. U ovoj godini za ovaj projekat propisano je i dobijanje građe-vinske dozvole shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Do 2023. izvodiće se radovi u cilju nastavka korišćenja deponije Maljevac, vrijedni 8,36 miliona eura, koji će se djelimično finansirati iz sredstava EPCG. Fazna rekultivacija deponije Ma-ljevac, koja se realizuje iz kredita Svjetske banke uz korišćenje sredstava EPCG do iznosa od 1,64 miliona sprovodiće se do 2024. godine.

Za privremeno odlagalište otpada 100.000

Do naredne godine radiće se na tehničkoj dokumentaciji za odlaganje nusprodukata sagorijevanja iz TE na novoj lokaciji, koja će koštati 550.000 eura. Planirana je i izgradnja privremenog odlagališta otpada za koji je potrebno 100.000 eura.