NEKADAŠNJI OPŠTINSKI CENTAR I RUDARSKO NASELJE POLAKO ALI SIGURNO OSTAJE BEZ STANOVNIKA

    7 godina pre 143 pregleda Izvor: pvportal.me

Rudarsko naselje Gradac nekada je bilo opštinski centar, a poslednjih godina gotovo da ostaje bez stanovnika. To potvrđuje i podatak da ove školske godine iz naselja Gradac u školu nije upisan ni jedan đak prvak. Starosna struktura stanovništva je izuzetno visoka, a broj stanovnika je u stalnom padu. Ovo naselje, u kome je do 1965. godine obitavala samostalna opština, i u čijem su sastavu bila sela Poblaće, Potkovač, Bukovica, Meljak, Bobovo i naselje Šula, poslednjih godina suočava sa nestajanjem.

  • Trenutno u Osnovnoj školi „Radoje Kontić“ imamo 18 učenika, a sve nas zabrinjava činjenica da u ovoj školskoj godini nijesmo imali ni jednog upisanog prvaka – kaže predsjednica MZ Gradac Olja Despotović uz objašnjenje da je stanovništvo Gradca sve starije, te da je mladih sve manje pa stoga postoji opasnost da škola ostane bez učenika.
  • Sigurno je da ni nardne školske godine iz Gradca neće biti đaka prvaka – kazala je Despotovićeva.

Naselje Gradac, zajedno sa naseljem Šula nekada je činilo okosnicu samostalne opštine Gradac. U Rudniku „Šuplja stijena“ u naselju Šula kopa se ruda olova i cinka, a u naselju Gradac bilo je flotaciono postrojenje gdje je vršeno odvajanje rude od jalovine i dobijao se koncentrat za proizvodnju metala u topionicama. U Gradcu je bilo i sjedište Osnovnog suda, tadašnje Milicije, bilo je i sjedište uprave Rudnika „Šuplje stijene“. Prema podacima iz 1961. godine, Gradac je imao 925 stanovnika. Kriza počinje nakon prvog zatvaranja Rudnika „Šuplja stije-na“ 1987. godine, kada su iz naselja Gradac i Šule bez posla ostala 444 radnika.

U naselju Šula po podacima zvaničnog popisa stanovnoštva iz 1971. godine živjelo je 1.233 stanovnika. Prošle školske godine ni tamošnja Osnovna škola „Vladimir Rolović“ nije imala đaka prvaka, a starosna struktura stanovništva je, prema podacima popisa iz 2003. godine, 44,5 godina.

– Prošle godine nije bilo prvaka, ali ove godine imamo tri đaka prvaka – saoštili su iz MZ Šula.

U naselju Šula boljitak se nije osjetio ni nakon ponovnog otvaranja Rudnika „Šuplja stijena“ upks činjenici da rudnik uspješno radi i da je jedini aktivni rudnik u Evropi gdje se ruda olova i cinka eksploatiše na površinskim kopovima a ne u jamskim oknima. Od Rudnika Šuplja sijena nikakve koristi nema ni naselje Gradac, jer se novo flotaciono postrojenje nalazi u nepo-srednoj blizini kopova i naselja Šula. Gradac je na taj način izgubio svaki značaj.

Gradcu je iz prošlosti ostala samo deponija jalovineza koju je Vlada Crne Gore 2009. godine obećala rekultivaciju ali koja još uvjek nije počela, već stanovnicima, kojih je istina sve ma-nje, stvara dodatne ekološke probleme.