Saopštenje mr Emira Bidžana, portparola Pljevaljskih Demokrata Dok zagađenost u Pljevljima uzima danak, ćuvari zdravlja ćute

    7 godina pre 110 pregleda Izvor: pvinformer.me

Bez dileme, poziv jednog doktora izaziva svo poštovanje ovog svjeta. Liječiti ljude, omogućiti im da kroz adekvatan ljekarski tretman, bez patnje, dočekaju starost – zaslužuje veliki naklon! No, postoje neke stvari koje jednostavno nisu logične. Te stvari tiču se enormne zagađenosti pljevaljskog kraja i posljedica koje toksični vazduh ostavlja po zdravstveno stanje Pljevljaka, dok sa druge strane nikad se više nije “čula” tišina zdravstvene struke.Činjenica je da iz godine u godinu značajno raste broj stanovnika koji su oboljeli od raka u našoj opštini. Osim od karcinoma, raste i broj oboljevanja od bronhitisa, astme, upale pluća i infekcija respiratornog trakta.

Ne znam zbog čega se ne čuje glas ljekara u Crnoj Gori na ovakvo stanje?!? Šta se sa druge strane u Pljevljima dešava? Ne sjećam se da sam čuo nekog ljekara (do par) da se pobunio, javno, kako je nehumano, kako se građani našeg kraja truju iz godine u godinu. Zašto jednostavno promoteri preventivne zaštite ne protestuju na ovo stanje prezagađenja u Pljevljima?!?!

Zašto oni to ne urade, oni koji znaju koliko su fatalne posljedice boravka u ovakvom okruženju na zdravstveno stanje stanovnika. Oni koji i sami žive u ovom gradu, odgajaju djecu i zajedno sa njima udišu sve otrove koje nam sistem servira, zašto se ne oglase, ne reaguju, zašto ne dignu, ujedinjeno, glas protiv ovog ataka na humanost?!?!

Ovo pitanje se prije svega tiče opstanka ljudske vrste u našem kraju na koje treba da reaguje profesija koju nijedan drugi uticaj, a najmanje politički, ne smije da sputa! Pored toga, što zagađenost ostavlja značajne posljedice na ljudsko zdravlje ima i negativne efekte po ekonomiju jednog društva! Naime, zdravstvena zaštita podrazumjeva skup mjera preduzetih kako na državnom tako i na lokalnom i individualnom nivou a sve u cilju promivisanja zdravog stila života, prevenciju tj sprječavanje nastanka bolesti, pravovremeno otkrivanje bolesti te efikasno liječenje i rehabilitaciju. Zdravstvena zaštita je najjeftinija ako su svi stanovnici jedne zemlje odličnog zdravstvenog stanja. Međutim, naš sistem je daleko od prethodno iznešene teze.

Kreatori zdravstvene politike (Ministarstvo zdravlja) trebaju da imaju na umu da izreka “Bolje spriječiti nego liječiti” ima dvojako značenje. Prvo značenje se odnosi na činjenicu da se prevencijom može smanjiti potencijalna patnja stanovnika, a drugo značenje, posmatrano sa ekonomskog aspekta, govori da je preventiva značajno jeftinija u odnosu na sekundarni i tercijarni nivo liječenja.

Stanje kvaliteta vazduha u Pljevljima upućuje da je promocija i prevencija zdravlja značajno narušena u našoj opštini i da ljekari, posebno, sa ovog nivoa zaštite se ne čuju. Drugo, svaka bolest nastala uslijed zagađenog okoliša, pored toga što izaziva patnju stanovnicima u vidu značajno pogoršanog zdravstvenog stanja, vodi sistem direktno na skuplji nivo liječenja što ostavlja katastrofalne posljedice na državni budžet.

Sve u svemu, građanin na kraju skupo plaća i novcem i životom! Zbog svega prethodno iznešenog: Cijenjeni zdravstveni radnici nek se čuje više vaš glas i budite vi neko ko će stati u kraj ovom haosu koji nas je zadesio!

Ovaj stav moram zaokružiti sa izjavom jednog velikog humaniste, pa tek onda ljekara- a ona glasi: “U idustrijskim centrima, uključujući i Pljevlja, dolazi do mutacije genskog materijala, pa iz generacije u generaciju, osim povećanja malignih oboljenja, povećan je broj urođenih anomalija. Već dugo vremena se iznose podaci o uticaju aerozagađenja na zdravlje, ali odgovorni ništa ne preduzimaju.

Ne smijemo biti nijemi posmatrači, niti samo analitičari ovakog stanja kakvo jeste. Nama treća generacija odrasta u ovakvim uslovima“. – dr Veselinka Ječmenica, primarijus, subspecijalista, pedijatar – neonatolog.

mr Emir Bidžan

Portparol Demokratske Crne Gore OO Pljevlja