Hoće da kupuju svoj ugalj?

    7 godina pre 102 pregleda Izvor: vijesti.me

Zaratili su žestoko Udruženje malih akcionara Elektroprivrede Crne Gore i Odbor direktora te kompanije, protiv kojeg su akcionari podnijeli krivične prijave zbog, kako se navodi u odluci, kupovine uglja iz Rudnika uglja Pljevlja.

  • Na Skupštini akcionara održanoj 30. decembra prošle godine u Nikšiću, predsjednik Odbora direktora Đoko Krivokapić je, između ostalog, obavjestio prisutne akcionare da je EPCG potpisala dugoročni ugovor o snabdjevanju ugljem za potrebe TE „Pljevlja“ sa Rudnikom uglja Pljevlja bez objavljenog javnog poziva. Kupovina uglja bez javnog poziva od RUPV obavila bi se po ceni od 24 evra za tonu, a cijena u novoformiranom, sopstvenom rudniku iznosila bi 12 evra po toni, što bi bila godišnja ušteda od 20 miliona evra – kaže Vasilije Miličković, predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG.

On podvlači da niti Skupština akcionara RUPV niti bilo ko drugi ne može nametnuti rukovodstvu EPCG da bez raspisivanja tendera potpisuje nabavke u milionskim iznosima.

  • Čudno je da nas, akcionare rukovodstvo EPCG upoznaje s tim da je potpisan ugovor s navedenom cijenom od 24 evra po toni, a može se desiti da akcionari RUPV ne utvrde smjernice za zaključenje dugoročnog ugovora, što govori o nesposobnosti odgovornih kada daju te neodgovorne izjave i potpisuju nezakonite ugovore. Menadžmentu EPCG su mali akcionari rekli da je najracionalnije i najekonomičnije da se osnuje novi RUPV, s najsavremenijom Katepilarovom rudarskom opremom, koja košta oko 13 miliona evra. Naglasili su da je to najkorisnije za građane, kao potrošače struje, državu Crnu Goru i sam EPCG, jer bi efekti bili mnogostruko veći, a cijena struje bi bila niža i do 30 odsto – ocenjuje Miličković.

REAGOVANjE EPCG

Povodom podnošenja krivičnih prijava protiv članova Odbora direktora, reagovali su iz EPCG, navodeći da je ono što je saopštio Miličković tendenciozno i netačno.

  • On je podnio krivičnu prijavu VDT zbog odluke o kupovini uglja iz RUPV, iako odluka još nije donijeta. Kako je i sam upoznat, jer je prisustvovao Skupštini, menadžment kompanije je proslijedio Odboru direktora informaciju kako bi se zakazala sjednica Skupštine akcionara na kojoj bi se razmatrao nacrt ugovora i donijela odluka. Sednica je zakazana za 31. januar.