ENERGETSKA ZAJEDNICA Napori Vlade pozitivni

    7 godina pre 87 pregleda Izvor: vijesti.me

Sekretarijat Energetske zajednice ocijenio je pozitivnim napore koje čini Vlada kako bi obezbijedila usklađenost sa odredbama Direktive o industrijskim emisijama.

„U skladu sa obavezama iz Sporazuma o energetskoj zajednici, Crna Gora treba da uskladi granične vrijednosti emisije zagađivača vazduha postojećih postrojenja sa Direktivom o sagorijevanju iz velikih postrojenja i strožim graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja, shodno Direktivi o industrijskim emisijama, od 1. januara“, kazali su predstavnici Sekretarijata.

Upravljački komitet projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja odlučio je ove sedmice da prekine saradnju sa češkom kompanijom Škoda Praha.

Predstavnici Upravljačkog komiteta, Vlade i Elektroprivrede (EPCG) saopštili su da je saradnja sa češkom kompanijom okončana i da je odlučeno da se obavi ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka u naredne tri godine.

Iz Sekretarijata su naveli da prema važećem acquisu Energetske zajednice za životnu sredinu, postrojenja čiji pogon su fosilna goriva, po pitanju sagorijevanja, treba da poštuju granične vrijednosti za različite zagađivače u vazduhu, kao što su sumpor dioksid, azotni oksid i prašina, osim ako postrojenje nije dobilo ograničenu dozvolu za rad, što je slučaj za postojeći blok TE Pljevlja.

„Odluka Vlade znači da će se TE Pljevlja nakon rekonstrukcije smatrati novim postrojenjem koje potpada pod okvire Direktive o industrijskim emisijama i da treba da poštuje strožije granične vrijednosti emisije“, zaključili su iz Sekretarijata.

Predstavnici Vlade i EPCG su, kao razlog za okončanje saradnje na projektu izgradnje drugog bloka TE, naveli nemogućnost realizacije projekta u skladu sa ugovorima koji su sa kompanijom Škoda Praha zaključeni krajem septembra prošle godine, odnosno činjenica da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke partner nije obezbijedio prihvaljiv model finansiranja projekta.

Iz EPCG su naveli da ta kompanija ostaje pri izgradnji novog proizvodnog objekta u Pljevljima i da će do kraja januara predložiti Ministarstvu ekonomije i Vladi alternativno rješenje za realizaciju tog projekta.