Rekonstrukcija TE Pljevlja koštaće 40 miliona eura

    7 godina pre 82 pregleda Izvor: vijesti.me

Ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka TE Pljevlja, vrijedna 40 miliona eura, biće završena za tri godine, nakon čijeg završetka će rad TE Pljevlja biti optimizovan i steći će se svi uslovi da nastavi da radi punim kapacitetima. Konačna odluka o realizaciji projekta izgradnje drugog bloka TE još nije donesena, kaže ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Obaveza postojećeg bloka termoelektrane u Pljevljima da do 2023. godine radi sa ograničenjem broja radnih sati, odnosno da utroši 20.000 sati u tom periodu, ni na koji način neće uticati sigurnost snabdijevanja električnom energijom crnogogrskih građana. Ako znamo da TE Pljevlja svake godine proizvede između 6.500 i 7.500 sati, prostom računicom dolazimo do toga da će pomenutih 20.000 sati biti utrošeno za period od 3 godine. Upravo je za to vrijeme planirana realizacija ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka, vrijedna 40 miliona eura, nakon čijeg završetka će rad TE Pljevlja biti optimizovan i steći će se svi uslovi da nastavi da radi punim kapacitetima. Naravno, tokom tog perioda građani neće osjetiti nikakve probleme u snabdijevanju električnom energijom.

Pomenuta ekološka rekonstrukcija uključuje i izgradnju jedne toplotne stanice koja će biti preduslov za sprovođenje daljih planiranih aktivnosti po pitanju toplifikacije grada.

Kada je u pitanju naša namjera da gradimo novi proizvodni blok u Pljevljima, ona se nikako ne kosi sa Pariskim sporazumom čija smo potpisnica. Pariski sporazum ne propisuje nikakve zabrane, već samo zahtijeva upotrebu takvih tehnologija koje će negativne uticaje proizvodnog objekta svesti na minimum. Upravo će novi proizvodni blok u Pljevljima dati svoj konkretan doprinos u zajedničkoj borbi protiv negativnog uticaja klimatskih promjena time što će postepeno eliminisati negativan uticaj postojećeg načina valorizacije uglja i raditi po najvišim evropskim standardima kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Po pitanju realizacije projekta izgradnje drugog bloka, konačna odluka još nije donesena. Očekujem da ćemo konkretnije rezultate pregovora sa Škodom Prahom, odnosno konačna odluka po pitanju ovog projekta, biti poznata do kraja ove godine.