DEBATA U PLJEVLJIMA Saradnja sa NVO važna za pregovarački proces

    7 godina pre 99 pregleda Izvor: PV Informer

Komunikacija i kontinuirana saradnja državnih institucija, lokalnih samouprava i civilnog sektora veoma je važna u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, saopšteno je na javnoj debati koja je danas organizovana u Pljevljima.

EU-NVO dan organizovao je Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u cilju informisanja nevladinih organizacija i građana o ulozi i mogućnostima za organizacije civilnog sektora u procesu pridruživanja EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), na debati je učestvovala i predstavnica tog resora, Ana Savjak.

“Savjak je ukazala na važnost komunikacije i kontinuirane saradnje državnih institucija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog sektora u pregovaračkom procesu, u cilju uključivanja svih raspoloživih kapaciteta, znanja i iskustva u planiranje i sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi koje podrazumijeva članstvo u EU“, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, podsjetila na aktivnosti Ministarstva usmjerene na informisanje o dostupnim programima prekogranične saradnje i drugim programima EU, poput Evrope za građane i Kreativne Evrope.

Savjak je detaljnije predstavila trenutno otvorene pozive za dostavljanje predloga projekata, poput Prvog poziva u okviru programa s Italijom i Albanijom, otvorenog do 30. maja, i Drugog u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, koji će biti otvoren do 6. juna.

Predstavnik CRNVO, Radoš Mušović, istakao je da su nevladine organizacije partner i nezaobilazan akter u procesu integracije.

“Prvenstveno u okviru mehanizama uspostavljenih kako bi se građanima Crne Gore na što kvalitetniji i otvoreniji način približili rezultati procesa pristupanja Uniji, kao i u pogledu uklanjanja prepreka za korišćenje evropskih fondova od strane lokalnih organizacija“, kazao je Mušović.

Direktorica Službe za evropske integracije, Nermina Bašić, predstavila je uspješne primjere saradnje Opštine Pljevlja i lokalnih organizacija u okviru projekata EU, i istakla značaj informisanja građana o obavezama i prednostima procesa pristupanja Uniji.

Javna debata dio je projekta “Jače organizacije civilnog društva – jača demokratija” koji je podržala Evropska unija.

Kako je najavljeno, CRNVO će u narednom periodu, u saradnji s MEP-om, organizovati još dvije javne tribine, u sjevernoj i južnoj regiji Crne Gore.