ŽITELJI SELA MZ BOLJANIĆI TRAŽE DA SE PUTNOM PRAVCU BOLJANIĆI – GRADAC VRATI STATUS KOJI JE NEKAD IMAO

    7 godina pre 157 pregleda

Zakonski je nemoguće da je neki put lokalnog karaktera, a da počinje s nekategorisanog puta. Nažalost, neko je tako odlučio i sada imamo situaciju da se zimi putevi do naših sela čiste sa zakašnjenjem, da se se ne vrši njihova sanacija, kao i da se nekadašnji magistralni put ne asfaltira, kaže Čedo Dukić.

Mještani brojnih sela MZ Boljanići, koja gravitiraju putnom pravcu Boljanići – Gradac, preko prevoja Vrbica, traže da se ovoj dionici vrati makar status lokalnog puta. Oni navode da je ovaj put nekada tretiran kao magistralni i podsjećaju da je građen još pedesetih godina prošlog vijeka, kako bi se iz Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“ odvozila ruda. Neko u pljevalj-skoj opštini odlučio je, međutim, da se ovaj put preimenuje u nekategorisani,pa je ovaj putni pravac stavljen u podređen položaj u odnosu na dionice koje se s njega odvajaju prema pojedi-nim zaseocima, a koje su u međuvremenu proglašeni lokalnim putevima. Na taj način pojedini zaseoci su na gubitku, jer sada imaju lošiju vezu s Pljevljima.

– Put Gradac – Boljanići je građen kako bi se iz Rudnika olova i cinka „Šuplje stijene“ pedesetih godina odvozila ruda. U to vrijeme put je građen radnom akcijom i bio je jedina veza Grad-ca s Pljevljima i to preko Boljanića. Tek kasnije je sagrađen današnji magistralni put Pljevlja – Gradac preko sela Brvenice. Nažalost, vremenom ovaj put gubi na značaju, jer se forsiraju drugi, a brojna sela ostaju bez prave veze s gradom – kaže mještanin sela Crno Brdo Dragan Krstonić i pojašnjava da su opštinske vlaste učinile „neviđenu nepravdu i bezakonje”.

On navodi da je nemoguće de put koji polazi s nekategorisanog puta tretira kao lokalni i ima bolji tretman nego dionica od koje polazi.

Imamo slučaj da se s ovog puta odvajaju putevi za brojna sela, kao što je slučaj s putevima ka selima Klismerine, Đurđeviće, Orevine i drugim gdje ima jedan ili pet stanovnika… Ti putevi se tretiraju kao lokalni, a centralni put, koji je nekad tretiran kao magistralni, sada se označava kao nekategorisani, kaže Krstonić. On ističe da je na taj način put Gradac-Boljanići izgubio na značaju, a posledice trpe mještani brojnih sela.

Zimi ekipe čiste put Gradac – Boljanići tek kada očiste snijeg oko pojata u selima gdje je označeno da postoje lokalni putevi. Kada se vrši nasipanje puta, prvo se nasipaju lokalni putevi, pa onda nekategorisani. Posebno putevi prema nekim zaseocima, koji se tretiraju kao lokalni imaju prednost prilikom asfaltiranja. Zbog svega toga trpe mještani – kaže Vito Čepić i ističe da on ne traži da put do njegovog zaseoka Velja Poljana ima prioritet, već da centralni put Gradac –Boljanići ima prvenstvo kao što je nekad bio slučaj. Da su opštinske vlasti nezakonito postupile kada je u pitanju stavljanje ovog puta u podređen položaj, smatra i Čedo Dukić iz sela Crno Brdo.

Zakonski je nemoguće da je neki put lokalnog karaktera, a da počinje s nekategorisanog puta. Nažalost, neko je tako odlučio i sada imamo situaciju da se zimi putevi do naših sela čiste sa zakašnjenjem, da se se ne vrši njihova sanacija, kao i da se nekadašnji magistralni put ne asfaltira, kaže Dukić.

Putni pravac Gradac – Boljanići dug je 12 kilometara.

U Opštini samo obećavaju

Kad dođem u Opštinu, obećavaju da će ovaj problem u vezi putnog pravca Boljanići-Gradac biti riješen tako brzo da pomislim će sve biti završeno dok se vratim kući. Nažalost, od takvih obećanja nema ništa, kaže predsjednik MZ Boljanići Mijo Kotlaja.

Nepravda učinjena devedesetih godina

U lokalnoj upravi nam je rečeno da je putni pravac Gradac-Boljanići pretvoren u nekategorisani put još devedesetih godina. Objašnjeno nam je da mještani treba da podnesu zahtjev nadle-žnom sekretarijatu da se put proglasi lokalnim, a potom odlučuje lokalni parlament.

– Nadležni sekretarijat daje predlog Skupštini opštine, a skupština donosi odluku da se neki put proglasi lokalnim, saopšteno nam je iz lokalne uprave.