Penzioneri u teškoj situaciji, preživljavaju sa manje od 284 eura

    7 godina pre 109 pregleda Izvor: PV Informer

Materijalni položaj penzionera u Pljevljima je loš, a prosječna penzija za 15 eura manja od prosjeka u Crnoj Gori, kaže predsjednik Udruženja penzionera Vukadin Damjanović.

On je precizirao da više od polovine od ukupno 6.458 penzionera prima manje od prosjeka koji iznosi 284 eura.

“Zamislite kakav je život tih penzionera, posebno onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Penzije su kod većine strahovito male i ljudi jedva preživljavaju. Penziju od 121,92 eura ima 509 penzionera, od 121,92 do 178,19 – 1.489, od 178,19 do 284 – 2.010 penzionera, od 284 do 500 eura – 1.853. Limitiranu penziju ima 465, a preko limita osam penzionera”, istakao je Damjanović na Godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera Pljevlja na kojoj je ponovo izabran za predsjednika.

Damjanović ističe da je u posebno nezavisnoj situaciji stotinak penzionera koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

“Ove godine smo od Fonda PIO i Udruženja penzionera Crne Gore dobili 10.620 eura za poboljšanje uslova stanovanja stambeno najugroženijih penzionera”.

Gradonačelnik Mirko Đačić kazao je da će Opština besplatno ustupiti plac 0d 1.900 metara kvadratnih pljevaljskim penzionerima za izgradnju stambene zgrade. On nije mogao da precizira kada će se to desiti, ali je rekao da prethodno treba da dobiju saglasnost Ministarstva finansija kako bi predlog uvrstili na dnevni red Skupštine Opštine.

Đačić je kazao da će Opština ustupiti plac na lokaciji Stare ciglane, na kojoj je prema projektu predviđena izgradnja zgrade sa 20 stanova, ali da će se najvjerovatnije preprojektovati, kao bi se u njoj napravili 40 manjih stanova.

Nestašica lijekova veliki problem

Penzioneri su posebno istakli problem sa nestašicom ljekova i u državnim apotekama i dugo čekanje na specijalističke i dijagnostičke preglede.

Penzioner Velimir Anđelić kazao je da je pljevaljska državna apoteka slabo snabdjevena i da većinu lijekova penzioneri mogu kupiti samo jedan dan u sedmici. On je kazao i da su penzioneri primorani da odlaze u Srbiju da kupuju lijekove, za upola manje novca.