Plata nema, peletara stala

    7 godina pre 104 pregleda Izvor: PV Informer

Zaposleni u „Vektri Jakić“ čekaju pet zarađenih plata, a poslovodstvo je prošlog petka poslalo grupu radnika peletare na odmor u trajanju od mjesec

Zaposleni u „Vektri Jakić“, vlasnika Dragana Brkovića, punih pet mjeseci nijesu primili platu.

Radnicima je prije dvije sedmice obećano da će im zarade biti isplaćene 5. aprila, ali do toga ipak nije došlo. Grupa radnika zagovara štrajk i potpunu obustavu proizvodnje.

U prvom redu nezadovoljni su zaposleni koji rade na rezanju balvana, koji su prvi u lancu proizvodnje. Međutim, kako su svi zaposleni pod ugovorom, i kako nema radnika sa rješenjima za stalno, štarjk bi mogao da traje koliko traju i ugovori na određeno vrijeme, pa je teško očekivati da će doći do obustave proizvodnje, a i da će na taj način doći do ubrzanja isplate zarada sa kojima se kasni.

Poslovodstvo „Vektre Jakić” je prošlog petka poslalo kući, odnosno na odmor u trajanju od mjesec, radnike peletare, a u tom pogonu je obustavljena proizvodnja. Prema nezvaničnim sa-znanjima, u peletari je navodno nestalo kesa za pakovanje peleta, pa su radnici upućeni kućama. Međutim, spekuliše se da je u peletari, gdje je dnevno trebalo da se proizvodi po 75 tona peleta, obustavljena proizvodnja iz razloga što nema dovoljno sirovine za proizvodnju.

U „Vektri Jakić” su ostali zaposleni na rezanju daske i radnici koji rade na održavanju pogona fabrike.

Prema nezvaničnim saznanjima, najveći problem sa kojim se suočava „Vektra Jakić” jeste nedostatak sredstava za pokretanje proizvodnje, jer je vlasnik kompanije, Brković, kompletnu ličnu i imovinu svojih preduzeća već založio pod hipoteku za kredite, te stoga nema čime da garantuje za eventualni novi kreditni aranžman.

„Vektra Jakić“ je dobila tri miliona eura kredita iz sredstava Abu Dabi fonda za razvoj, a za ta sredstva je garantovala država. Da je toj komapniji isplaćen kredit, potvrdio je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u januaru prošle godine. Brkovićevoj firmi je odobren zajam za izgradnju peletare, u kojoj je prošle sedmice obustavljena proizvodnja.

Dospjele obaveze preduzeća „Vektre Jakić” prema pljevaljskoj lokalnoj upravi iznose 2,8 miliona eura, zaključno sa prošlom godinom. Od tog iznosa, na dugovanja za koncesione naknade odnosi se 1,44 miliona, dug po osnovu poreza na nepokretnosti 1,3 miliona, dok dug za prirez na dohodak fizičkih lica iznosi 71 hiljadu eura. Takođe, ta kompanija duguje blizu pet milio-na po osnovu poreza uz i na lična primanja.

Ta kompanija i dalje ima koncesije za korišćenje pljevaljskih šuma u trinaest od ukupno 16 gazdinskih jedinica. Prema mišljenju stručnjaka, loš rad „Vektre Jakić“, kao i izostanak ulaganja u zaštitu šuma, na šta su koncesionari obavezani ugovorima, u potpunosti je zakočio razvoj drvoprerade u pljevaljskom kraju, u kom se nalazi oko sedamdeset odsto crnogorskog šumskog bogatstva, odnosno visokokvalitetnih šuma.