Okončana 19. sjednica SO Pljevlja

    8 godina pre 135 pregleda Izvor: vijesti.me

Okončana je juče započeta 19-a sjednica skupštine opštine Pljevlja. Odbornici su razmatrali preostale tačke dnevnog reda.

U nastavku sjednice lokalni parlament je usvojio Izvještaj o stanju uređenja prostora za 2016. godinu. Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta DOO „Vodovod“ Pljevlja izavao je oštru polemiku u nastavku 19. sjednice Skupštine. Odbornik Milan Lekić je ocijenio da izmjene i dopune Statuta preduzeća nisu u skladu sa zakonom. Predsjednik Odbora direktora Vodovoda Avdo Ajanović ukazao je da su izmjene inicirane upustvima Interne revizije. Ajanović je kazao da će ovim izmjenama Statut preduzeća biti usklađen sa Statutom Opštine. Odbornik Božidar Bajić je polemisao sa glavnim admistratorom Sašom Ječemenicom oko pravnog osnova za izmjene Statuta. Većinom glasova ovaj Prijedlog je usvojen. Opozicioni odbornici su kritikovali Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada DOO „Vodovod“ Pljevlja za 2017. godinu. Milan Lekić je iznio stav da je predviđeno otpuštanje radnika u Vodovodu oblik diskriminacije i da se to moglo izbjeći. On je tvrdio da su radnici koji su proglašeni za tehnološki višak diskriminisani po političkom osnovu. Odbornici DPS-a Ilhan Tursumović i Vidan Vuković su odbacili Lekićeve navode i istakli da je upravo on dok je bio direktor uradio niz loših stvari za preduzeće. Nakon duže i na momente oštre rasprave predloženi dokument je usvojen. Usvojen je i Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada DOO „Čistoća“ Pljevlja za 2017. godinu. Odbornica Olgica Otašević je ukazala da ovom programu rada nedostaje sanacioni program preduzeća. U raspravi o Predlogu Odluke o davanju saglasnosti na Program rada DOO „Lokalni putevi“ Pljevlja za 2017. godinu direktor preduzeća Dragan Jovović je kazao da bi obnavljanje mehanizacije preduzeća stvorilo uslove za značajno bolji rad. Odbornik Zdravko Bajić je ukazao na potrebu da predloženi dokumenti budu jasniji i precizniji. Bez rasprave su usvojeni Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada Agencije za stambeno – poslovni fond DOO Pljevlja za 2017. godinu i Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program rada DOO „Centar za sport i rekreaciju“ Pljevlja za 2017. godinu.

Nakon pauze, odbornici su razmatrali programe rada lokalnih ustanova kulture.

Odbornik Pokreta za Pljevlja, Božidar Bajić, postavio je tokom rasprave pitanje da li je racionalno da ustanove koje imaju desetak zaposlenih imaju Savjete koji broje šest članova.

Glavni administrator opštine je odgovorio da je osnivanje savjeta implementacija Zakona o kulturi.

Dosta rasprave u popodnevnom zasjedanju sjednice izazvala je tačka dnevnog reda koja se odnosila na predlog rješenje o imenovanju Odbora direktora DOO Komunalne usluge.

Iz opozicionih klupa zapitali su zašto je u odbor predložen predsjednik Odbora koji je na prethodnoj sjednici razrješen i šta se to u međuvremenu promjenilo.

Šećer Bajrović, odbornik SD-a, zapitao je da li u tome ima kakvih pravnih smetnji.

Nakon kraće rasprave usvojen je i predlog rješenje o izmjenama i dopunama Rješenja o imenovanju Odbora direktora DOO Čistoća.

Do kraja sjednice usvojen je predlog rješenja o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu na DOO Crnogorski elektrodistributivni sistem.