Obilježen Međunarodni dan osoba sa autizmom

    7 godina pre 153 pregleda Izvor: PV Informer

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa autizmom JU Dnevni centar Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ organizovali su 3. aprila 2017. godine u 11 h šetnju gradom kao i puštanje plavih balona sa Trga 13. jul.

U šetnji gradom učestvovali su djeca iz Dnevnog centra, NVU „Zračak Nade“, volonteri iz Volonterskog servisa, djeca iz dječjeg vrtića „Eko bajka“, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi FK Breznica i predstavnici institucija. Svi učesnici su bili obučeni u plavo su imali neki plavi detalj u znak podrške za ostvarivanje prava djece sa autizmom.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana osoba sa autizmom je: “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo”.

U decembru 2007. godine, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija, usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svjetskim danom osoba sa autizmom. Nekad je odnos između djece sa autizmom na ukupno rođenu djecu bio 1:10.000, dok je prema najnovijim istraživanjima taj broj 1:64.

Međunarodna organizacija osoba sa autizmom kao kreativne ideje za obilježavanje dana osoba sa autizmom predlaže oblačenje plavih odjevnih predmeta, osvjetljavanje prostorija i zgrada plavom svjetlošću, organizovanje događaja u plavom…

Šetnjom gradom i puštanjem plavih balona želimo da damo doprinos obilježavanju Medjunarodnog dana osoba sa autizmom i poručimo da je zadatak društva u cjelini da djeci sa autizmom pruži šansu za napredak i mogućnost da ostvare sve svoje potencijale.