STATISTIKA POKAZUJE NEOBIČNE PODATKE Stanovnika manje, taksi vozila više

    7 godina pre 109 pregleda Izvor: PV Informer

Iako je svuda praksa u svijetu da se broj taksi vozila određuje po broju stanovnika, odnosno ako se uvećava broj stanovnika uvećava se i broj taksi vozila, u Pljevljima je situacija drugačija. U gradu na Breznici iz godine u godine se smanjuje broj stanovnika, ali je od 2007. do 2017. godine broj taksi vozila porastao za duplo.

Prema zvaničnim podacima sa popisa obavljenog 2003. godine broj stanovnika u opštini Pljevlja bio je nepunih 37 hiljada, a 2011. pao je na 31.170 stanovnia. Statistički podaci kažu da je 2007. godine broj taksi vozila u Pljevljima bio 63, a sada ih je 126. U pet prijavljenih udruženja ima 63 vozila, a pored taksi auta u udruženjima ima i 63 samostalnih taksista. U lokalnoj upravi kažu da trenutno nema slobodnih mjesta, ali isto tako nemaju rješenje na koji će način smanjiti broj taksista, kada se smanjuje broj stanovnika.

Prema nezvaničnim saznanjima najteže je samostalnim taksistima koji imaju velikih muka da opstanu u poslu, jer im je zarada sve manja. S druge strane samostalni taksisti već godinama pate od nesloge, odnosno ne uspijevaju da se međusobno udruže i formiraju sopstveno udruženje koje bi bilo konkurentno privatnim udruženjima, koja su im proteklih godina u dobroj mjeri uzela posao.

Nijesmo uspjeli odgonetnuti ko je omogućio da se za duplo uveća broj taksi vozila, odnosno ko je otvorio vrata privatnim udruženjima da počnu sa radom i da se na taj način uveća broj taksi vozila i oslabi rad samostalnih taksista kada je broj stanovnika u opadanju.